Steak - pro opravdové gurmány


Připravte si parádní steak


Mnozí si myslí, že je příprava steaku “hračka”. Základem je vybrat kvalitní a uleželé maso. Pak ho stačí správně nakrájet a řídit se několika zásadami. Ovšem dodržet správný postup, abyste si na něm pochutnali jako od šéfkuchaře, není tak jednoduché, jak si myslíte.


Výběr masa


Lahodný steak si můžete připravit z jakéhokoliv druhu masa. Nejčastěji se připravuje z hovězího masa, ale použít můžete i drůbež, telecí, vepřové, jehněčí, ryby či divočinu. Steaku se také říká biftek, který vznikl zkrácením anglického názvu “beef steak”, což znamená, že se připravuje pouze z hovězího. Bezkonkurenční steak si připravíte z pravé hovězí svíčkové - přesněji ze střední části. Také si můžete pochutnat na vysoké či nízké roštěnce, ale oproti svíčkové musíte roštěnec marinovat alespoň 1 hodinu.


Před samotným nákupem byste měli vědět, že je mnohem cennější maso z mladého býčka. Je chutnější než maso z jalovice či staré krávy. Pokud má steak jemné mramorování, nemusíte mít strach. Je to záruka jeho křehkosti. Maso se totiž nikdy nezpracovává ihned po porážce. Poleží si minimálně 3 týdny. Jak poznáte dobře uleželé maso? Okraje jsou zahnědlé, řez by měl být lesklý a střed steaku by měl mít sytě červenou barvu. Maso by mělo být pevné.


Nekupujte oslizlý či zelený steak ani takový, jenž plave v krvavé vodě nebo šlemu (hlen, špína na povrchu). Hlavně jej nikdy neomývejte pod vodou. Jen ho jemně otřete pomocí vlhké utěrky a odblaňte ho. Ideální výška steaků by měla být 2 - 4 cm. Maso byste měli pomocí prstů roztlačit do stran a pak maso vrátit do původního tvaru. Solte vždy až hotový steak, jinak se vám během smažení vysuší. Ideální pánev je z oceli, litiny či použijte železnou. Jakmile ji rozpálíte, bude lépe udržovat stabilní teplotu, takže se olej nebude přepalovat. Bifteky můžete smažit na slunečnicovém či olivovém oleji a pamatujte na to, že se musí smažit zprudka a jen krátkou dobu.


Stupně propečení


  • Very rare či blue rare - pod upečenou kůrkou najdete krvavé téměř syrové maso (příprava - asi 30 s z každé strany)

  • Rare - maso je obalené v hnědé krustičce, má jemně růžovou barvu a střed je syrový (příprava - 1 min z každé strany)

  • Medium rare - křupavý na povrchu, ale uvnitř šťavnaté růžové maso, střed lehce krvavý (příprava - 2 min z každé strany)

  • Medium - středně propečený steak, uvnitř je šťavnaté maso, které má jemně růžovou barvu (příprava - 4 min z každé strany)

  • Well done - takto připravený steak je úplně propečený, maso je pevné a uvnitř je krémové až šedavě hnědé barvy (příprava - minimálně 5 min z každé strany)



Přejeme vám dobrou chuť! Vaše sRecepty

přidejte na:

19. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář