Staňte se GURU stolování

Možná si říkáte, že není důležité „jak“ a „kde“ jíte, hlavní je přece „co“ jíte, ale věřte, že tak to není. Představte si pořádný steak z pravé hovězí svíčkové s oblíbenou přílohou… „mmm“ krásná představa, viďte. A teď si představte jeho konzumaci v zakouřené místnosti se stolem polepeným žvýkačkami a bůh ví čím dalším. Upřímně si odpovězte, vychutnali byste si ten steak? Jsem si jistá, že ne! I stolování je totiž pro správné vychutnání lahodného pokrmu velmi důležité. Jistě, pokud jíte v restauraci, je důležitý správný výběr, ovšem i u sebe doma můžete z večeře (či jiného denního jídla) udělat společenskou událost.

 

Staňte se GURU stolování

Jak tedy správně stolovat?

Podstatné je mít v pokoji, kde hodláte konzumovat svůj pokrm, dostatek čerstvého vzduchu a to nejlépe bez aromatických přísad (vonné tyčinky, svíčky či silně vonící květiny). Při výběru jídelního stolu bychom neměli koukat jen na jeho vzhled a velikost, ale také na to, zda je výškově odpovídající vybraným jídelním židlím. Při jídle by mely být vaše nohy volně položeny na podlaze, nikoliv přehozené přes sebe. Pokud víte, že máte tendenci nohy křížit, zvolte jídelní set, který vám tento nešvar nedovolí.

Prostřete a prozřete

Váš stůl by měl být vždy prostřený decentně. Pokud vás bude stolovat více, není vhodné dávat na stůl předměty, které by mohly vadit ve výhledu na spolukonzumenty. Z tohoto důvodu zapomeňte na ohromné kytice či masivní svícny. Příbor vždy pokládejte správně, tedy lžíci a nůž na pravou stranu vidličku na stranu levou. Pokud chystáte více chodů, dbejte na správné pořadí příborů. Nejdál od talíře jsou vždy ty, které se používají jako první (většinou tedy na předkrm). Nejčastější chybou při prostírání jsou ubrousky. Látkové ubrousky si klademe na klín a po jídle použijeme na otření rtů. Takto potřísněný ubrousek přeložíme čistou stranou nahoru a položíme vedle talíře. Papírové ubrousky při jídle necháme ležet vedle talíře na stole a po jeho použití jej položíme pod složený příbor na talíř.

Pár rad na závěr

 

  • Nikdy neodkládejte použitý příbor na ubrus vedle talíře.
  • Začněte s jídlem až tehdy, když mají všichni plné talíře.
  • Nikdy si nevkládejte nůž do úst.
  • Nemluvte s plnými ústy.
  • Nefoukejte na jídlo, raději chvilinku počkejte, dokud nebude mít vhodnou teplotu.
  • Mezi chody není vhodné kouřit.
  • Chleba neukusujte, ale ulamujte.
  • A při přípitku nezapomínejte, že se ťuká pouze s vínem a sekty; sklenici s pivem či tvrdý alkohol pouze pozvedáme. 

 

 

Myslete na to, že pouze tréninkem se z pravidel stanou návyky, které z vás následně udělají příjemnou společnost při jídle.

přidejte na:
Šéfredaktor

20. 01. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já stolování nijak neprožívám. Máme na stole jen prostírání a používáme jeden příbor a jeden talíř. Žádných pět vidliček, talířků atd. Ono to s malými dětmi ani nejde :-D . Klid u jídla jsme neměli už ani nepamatuju :-D . Máme velký stůl, který jsem objednala z https://www.finecase.cz/kuchyn-a-jidelna/ , a stejně se u jídla strkají.

Týna Ryglová 26. 04. 2023, 20:50