Špenát - někým milován, někým zatracován!


Chcete zpomalit proces stárnutí? Vsaďte na špenát!


Špenát se nám usadil v podvědomí spolu se slavným Pepkem Námořníkem. Pamatujete si, jak Pepkovi vždycky po špenátu narostly svaly? Špenát sice neobsahuje tolik železa, jak bylo kdysi mylně propagováno (chyba v desetinné čárce), ale i přesto ohromně prospívá našemu zdraví.


Proč bychom měli špenát zařadit na svůj jídelníček?


Díky vyšší hladině draslíku se špenát doporučuje k léčbě vysokého krevního tlaku, zácpy či anémie. Pokud jej budete konzumovat častěji, tak díky vysokému obsahu beta-karotenů tím můžete předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice. Tyto skvrny patří mezi důvody oslepnutí u starších lidí. Špenát je také bohatý na kyselinu listovou, která pomáhá snížit riziko předčasného porodu a snižuje i pravděpodobnost vzniku vývojových vad. Obsahuje vitamín A, B, C, E, K a také v něm najdete železo, fosfor, hořčík, vápník, jód a draslík.


Příznivě ovlivňuje činnost srdce. Chrání naše tělo před volnými radikály a díky tomu stárneme pomaleji. Zlepší nám náladu, zažene stres i únavu. Špenát posílí naši imunitu i funkci mozku, zlepší kvalitu vašich vlasů, nehtů, kostí i zubů. Pomůže vám odvodnit tělo neboť působí jako diuretikum (pomáhá s vylučováním). Je také cenným antioxidantem. Může vám také snížit cholesterol a léčí bradavice, kuří oka, spáleniny, záněty sliznic v ústech a žaludku.


Špenát v kuchyni


Listy špenátu můžete skladovat v ledničce, ale raději je spotřebujte do tří dnů. Pokud se ho rozhodnete zmrazit, tak vám samozřejmě vydrží déle. Jen málokterá zelenina si dokáže v chladu udržet své cenné látky. A špenát to dokáže a vydrží vám v mrazáku i rok. Doporučuje se jej kupovat čerstvý, ale seženete mražené listy i špenátový protlak. Největší nutriční přínos pro nás má čerstvý špenát. Jen musíte zkontrolovat, aby listy nebyly zvadlé nebo s hnědými tečkami. Těm se při nákupu vyhněte.


Jeho využití v kuchyni je široké. Často se používá do těstovin, omáček, pomazánek, polévek, knedlíků, ale  také do palačinek, slaných koláčů, do salátů či jako příloha k masu nebo rybám. Výbornými společníky špenátu jsou třeba vajíčka, česnek, šunka, mozzarella, med, smetana, mandle a hrušky. Dá se ale také použít na pizzu nebo k různým sýrům. Jeho chuť ale nejlépe podtrhnou piniové oříšky.


přidejte na:

02. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář