Současné trendy ve vaření a gastronomii

 

Kdo se chce v současné gastronomii vyznat, musí jít s dobou a sledovat trendy. A protože jich je mnoho a stále přibývají, trošku vám to usnadníme a představíme vám ty nejaktuálnější z nich, které právě frčí i u nás. 

 

 

Raw strava

Jeden z velmi populárních aktuálních trendů je tzv. raw food nebo také syrová či živá strava. Princip je jednoduchý, při tepelné přípravě pokrmů se nepřekračuje hranice cca 40°C, vyznavači raw totiž věří, že jakákoliv drastičtější tepelná, chemická nebo průmyslová úprava pokrm zbavuje důležitých výživových hodnot a vitamínů.

 

Slow Food

Slow food je neziskové mezinárodní sdružení, které vzniklo jako reakce na rozmach fastfoodů v Itálii již v roce 1989. Do povědomí Čechů se ale dostává až nyní. Hlavní myšlenkou je podpora místních produktů a tradiční gastronomie, návrat ke kultuře stolování a vychutnávání si jídla.

 

 

Gastro školy a online kurzy

Kurzy a školy vaření jsou opět in. S novými gastronomickými směry a trendy vzrostla poptávka i po vzdělávání gastronomických laiků. Kurzy vaření se pořádají na nejrůznější témata, včetně moderních kuchyní jako je raw nebo fusion. Novinkou jsou tzv. online video kurzy vaření, se kterými začal světoznámý kuchař Jamie Oliver a trend tak rozšířil do celého světa. Stačí mít webkameru, účet na Googlu a předem připravené suroviny a známí kuchaři s vámi budou vařit v přímém přenosu z jejich kuchyně do vaší.

 

 

 

Street food

Časy, kdy jídlo z ulice znamenalo párek v rohlíku nebo hranolky do kelímku jsou naštěstí již nenávratně pryč. V současnosti zažívá české „pouliční“ rychlé občerstvení velký rozvoj. Boom zažívají aktuálně plněné masové bagety „banh mi“ původem z Vietnamu, hot dogy amerického stylu a čínské knedlíčky „dim sum“. 

 

 

 

 

přidejte na:

07. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář