Snídaně - nejdůležitější jídlo z celého dne


Patříte k lidem, kteří ráno vynechají snídani, vypijí pouze šálek kávy a utíkají do práce? Možná po probuzení nepociťujete hlad nebo si na úkor snídaně raději přispíte. Děláte chybu. Lidský organismus je po dlouhé noci vyhladovělý a dehydrovaný a potřebuje doplnit živiny a tekutiny. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, nastartuje váš metabolismus, probudí buňky, dodá energii a celkově nás připraví na zvládnutí dalšího dne. Zvlášť je důležitá pro děti a dorost. Bylo zjištěno, že děti, které nevynechávají snídani, podávají ve škole lepší výkony. Lépe udrží pozornost než děti bez jídla. Je rovněž prokázáno, že pravidelně snídající lidé mají menší tendenci ke vzniku obezity. Ranní jídlo je totiž zasytí a v průběhu dne mají menší potřebu konzumovat energeticky bohaté potraviny. Snídani bychom měli zvládnout ideálně do jedné hodiny po probuzení. Pokud to nestihnete ráno doma, najezte se hned po příchodu do práce. Měla by představovat 20 - 25 %  denního příjmu energie a skládat se ze všech základních složek výživy - sacharidů, tuků i bílkovin.


Co by tedy měla zahrnovat správná snídaně?


Celozrnné pečivo - obsahuje více vlákniny a živin než bílé a díky tomu nás zasytí na delší dobu

Cereálie - vybírejte si ty, které mají alespoň 5 gramů vlákniny a méně než 5 g cukru

Mléko a mléčné výrobky - sýry, jogurty, zakysané výrobky, tvaroh

Kvalitní šunku s vysokým podílem masa

Vejce - obsahují bílkoviny, vápník a spoustu vitamínů a minerálů

Ořechy a semínka - zdroj zdravých tuků

Ovoce a zeleninu


Vyhnout bychom se měli uzeninám, tučným sýrům, sladkému pečivu jako jsou koláče a buchty, ale i kalorickým marmeládám. Nesmíme samozřejmě zapomínat na tekutiny. Ke snídani je nejvhodnější bylinkový čaj, zelený čaj nebo čerstvé ovocné šťávy. Klidně si můžete dát i kávu, ale doplňte ji ještě jinou tekutinou. Na správnou snídani byste si měli udělat čas, ale nepotřebujete ho zase moc, stačí 20 minut. Důležité je si k ní sednout a vychutnat si ji v klidu bez pobíhání po bytě.


Začněte den výběrem té správné snídaně a dodejte svému tělu tolik potřebnou energii vhodně složenou skladbou jídla.



přidejte na:

17. 08. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Pro mě je každé jídlo důležité. Neodbývám nic. Od té doby, co máme děti ,tak se snažím vařit a stravovat zdravěji, aby získaly do života správné stravovací návyky. Našla jsem si spoustu zajímavých receptů na https://femmes.cz/ a každé jídlo se dá připravit chutně, když se ví, jak na to a použijí se kvalitní suroviny a správné koření :-) .

Týna Ryglová 02. 03. 2023, 21:01