Skořice oblíbené koření i lék


Skořice jako koření a současně léčivá bylina je známá lidstvu již po staletí. Pochází z aromatické kůry skořicovníku, dosahujících výšku až deseti metrů. Tento tropický stále zelený strom se pěstuje v oblastech tropického a subtropického pásma, ale také v Brazílii, Africe, Číně, na Filipínách, Jávě či Cejlonu. Existuje více jak 150 druhů skořicovníků, v potravinářství se používá cejlonský a čínský. Za nejkvalitnější je považována skořice ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Jde o nejstarší druh koření vůbec. S nadcházejícím chladným podzimním počasím ji můžeme využít jako vhodnou prevenci proti řadě nemocí. 

Její všestranné využití 

Skořici rozezná snad každý pro její charakteristickou a nezaměnitelnou vůni a také chuť, která dodá pokrmům šmrnc. Některé pokrmy a nápoje by bez skořice ztratily své kouzlo. Čím je světlejší tím je kvalitnější. K dostání jsou buď celé ruličky nebo skořice mletá, která má výraznější vůni. Používá se zejména při přípravě oblíbeného jablečného štrúdlu, perníčků, sušenek, do rajské omáčky či polévky, ale své využití má také v arabské, asijské, španělské či latinskoamerické kuchyni. Je spojená také s vůní vánoc a vánočním cukrovím, ke kterým neodmyslitelně patří. Můžete jí také použít při výrobě adventních věnců a jiných vánočních dekorací nebo skvěle poslouží jako ozdoba horkých nápojů. 

Přínosy medu a skořice 

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotikum a je také silným antioxidantem. Skořice v kombinaci s medem je nejvhodnější přírodní prevence proti nachlazení, chřipce nebo angíně. Tato kombinace se vzájemně podporuje a účinek skořice je posílen společně s medem. Vyzkoušejte polévkovou lžíci medu smíchat s polovinou malé lžičky mleté skořice a nechte asi pět minut odstát. Poté přidejte pár kapek citrónové šťávy, opět promíchejte a zkonzumujte. Tuto medicínu si dopřejte ráno i večer a uvidíte, že se vám za dva či tři dny uleví. Dokáže také úspěšně léčit bolesti žaludku a chrání ho od vzniku žaludečních vředů. Mezi další účinky skořice a medu patří zlepšení trávení, působí proti plynatosti, snižuje riziko srdečních onemocnění, hladiny cholesterolu, proti infekci močového měchýře, pomáhá při cukrovce a také zlepšuje mozkové funkce či prohřívá organismus. 


Vyzkoušejte tuto kůru skořice a medu, tím si neublížíte, ale naopak můžete pocítit její blahodárné účinky. Optimální denní dávka je kolem čtyř gramů denně, ale těhotným ženám se nedoporučuje.
přidejte na:

28. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář