Semínka - vynikající doplněk zdravého stravování


Semínka patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a velmi kvalitních tuků. Mezi taková určitě zařazujeme lněná, konopná, dýňová, slunečnicová nebo chia semínka. V našich kuchyních by rozhodně neměla chybět. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější a uchovají si všechny své živiny. Tepelně je raději neupravujeme, ale bez obav je můžeme mlít nebo namáčet (pokud mají tvrdou slupku). 


Lněná semínka 

Existují dva druhy lněných semínek - hnědý a zlatý len. Hnědý má typickou oříškovou chuť, zlatý je chuťově jemnější. Oba druhy se vyznačují vysokým obsahem vitamínů skupiny B, E, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku nebo draslíku, obsahují také velký podíl tuků, zejména omega 3 mastných kyselin. Mají protivirové a protizánětlivé účinky, snižují krevní cukr a cholesterol, upravují krevní tlak a v neposlední řadě pomáhají ženám v období menopauzy - zmírňují totiž návaly horka. 


Konopná semínka 

Obsahují nenasycené mastné kyseliny - zejména gama linolenovou a olejovou. Obě jsou důležité pro správný vývoj a fungování mozku. Rovněž tato semínka jsou plná omega 6 gama - linolové kyseliny, která působí pozitivně na pokožku. Dále obsahují vitamíny skupiny B, A, C, E, hořčík, železo, vápník, zinek a jód. Konopná semínka regulují cholesterol, posilují imunitní systém, udržují zdravou pleť, vlasy a posilují svalovou hmotu. 


Dýňová semínka 

Mají nazelenalou barvu a dostanete je koupit v každém obchodě, kde mají koutek se zdravou výživou. Obsahují spoustu tělu prospěšných látek, například fosfor, hořčík, mangan, železo, zinek, apod. Dokáží snížit hladinu cholesterolu, zlepšují spánek, předcházejí depresím, chrání před osteoporózou, zabraňují vytváření ledvinových kamenů a jsou dobrým lékem pro zdravou prostatu. 


Slunečnicová semínka 

Jsou přírodním zdrojem antioxidantů, jako je selen nebo vitamín E. Obsahují také velké množství hořčíku, který nám pomáhá nejenom při migréně, ale také při svalových křečích. Jejich konzumace zklidňuje nervy, snižuje krevní tlak a pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Loupaná semínka jsou vhodná k přímé konzumaci, přidávají se také do pečiva, zeleninových pokrmů nebo müsli. 


Chia semínka 

Řadí se mezi superpotraviny. Důvodů, proč je jíst, je hodně. Tak například obsahují hodně vlákniny, za což vám poděkují především vaše střeva. Samozřejmý je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, který má pozitivní vliv na srdce, cévy, nervy a imunitu. Snižují také hladinu zlého cholesterolu. Jsou zdrojem vápníku - obsahují ho dokonce 5 krát více než mléko. Najdete v nich i dvojnásobek draslíku, než v banánech a trojnásobek železa, než ve špenátu. A tak bychom mohli pokračovat. Je to zkrátka potravina, která nám ve všech směrech nesmírně prospívá. Semínka konzumujeme nejlépe v jogurtech, salátech, ovesných kaších, polévkách nebo zeleninových a ovocných koktejlech. 

Pokud se tedy rozhodnete do svého jídelníčku zařadit různá semínka alespoň občas, určitě neprohloupíte a upevníte si své zdraví..

přidejte na:
Jana Smidži

18. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář