Šafrán - jedno z nejdražších koření světa


Šafrán je někdy nazýván i jako krokus a využívá se hlavně v orientální, francouzské a španělské kuchyni. Skvěle dochutí rýžové pokrmy, drůbeží maso i ryby. Je to vytrvalá rostlinka, která se řadí do čeledi kosatcovité.


Rostlina má výrazný květ s bliznou a pěstuje se právě kvůli těm květům. Z květů se totiž získává ono vzácné koření. Šafrán je bohatý na éterické oleje a obsahuje také žluté barvivo. Může vyrůst až do 30 cm.


Cibulová hlíza je pod zemí, ale na povrchu ji zakrývají šupiny. Listy šafránu jsou rýhované a úzké, jsou hodně podobné trávě. Květy jsou zbarvené do fialové barvy. Blizny jsou červeno-oranžové. Pamatujte, že blizny se musí sbírat jedině ručně, jinak se poškodí. Proto je šafrán tak cenné koření.


Najdete ho na slunných a teplých místech, kde nechybí živná půda. Období květu trvá od března do června. Šafrán je nejdražším kořením na světě a není divu, když 1 kg šafránového koření získáte z 60 000 až 120 000 květů, což není zrovna malý počet.



Účinky šafránu


Šafrán obsahuje spoustu minerálních látek - draslík, hořčík, železo a další. Také v něm najdete vitamín A a C a je bohatý i na vlákninu. Pomáhá léčit jaterní či oční problémy a jeho léčebné účinky se využívají i při astmatu či dně. Dokáže také zmírnit menstruační křeče i bolesti.


Působí jako prevence proti vzniku rakoviny, posiluje imunitu a funguje i jako přírodní antidepresivum a afrodiziakum. 


Doporučuje se přidat alespoň 3 lístky šafránu do čajové směsi, kterou tvoří máta, fenykl a meduňka (vše po 1 lžičce), a hned byste se měli zbavit bolesti, nevolnosti i zvracení.



Šafrán zlepšuje trávení a dokonce i cirkulaci krve. Pokud si jej ale dopřejete v nadměrném množství, mohou se u vás projevit halucinace. Denní dávka by nikdy neměla přesáhnout 1 g.




přidejte na:

14. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář