Rýže - skvělá příloha


Rýže - nejstarší obilovina na světě!


Do Evropy se dostala díky Arabům, kteří ji k nám dovezli a v 17. století se rozšířila i do Afriky a Ameriky, ale to už se stalo díky Nizozemcům. Ačkoliv je hodně populární, není nijak zvlášť výživnou obilninou. Můžete se setkat i s názvem “chléb Asie”, kde je rýže nepostradatelnou surovinou. Čína, Indie, Bangladéš a Indonésie pěstují rýži a vyvážejí do světa něco přes 500 milionů tun ročně.


Proč bychom měli jíst rýži?


Snadno ji strávíte, nebudou vás trápit problémy s nadýmáním a plynatostí a není v ní cholesterol. Je důležitým zdrojem škrobu a je vhodná pro lidi, kteří jsou alergičtí na lepek. Skvěle léčí i potíže se zažíváním. Dokáže snížit krevní tlak a díky obsaženému škrobu se cukry uvolňují pomaleji a trvale. Proto se lépe reguluje hladina cukru v krvi. Hrnek rýže má jen 150 kalorií, takže vám pomůže i s hubnutím. Pomalé a trvalé uvolňování glukózy a díky obsaženému škrobu se lépe reguluje hladina cukru v krvi.


Vyzkoušejte i další druhy rýže!


Neobvyklým druhem je rýže neloupaná. Zrníčka se vymlátí, ale slupka se jim už neodstraní. Budete ji sice vařit trochu déle než běžnou rýži, ale najdete v ní více vlákniny a dalších mikroživin. Dalším druhem je přírodní rýže, která má hnědou barvu a už nemá slupku. Nemá porušený klíček, proto je v ní více vitamínů B1, B2, B6 a vitamínu E. Je také bohatá na hořčík, vápník a fosfor. Tento typ rýže musíte také vařit o něco déle, protože spotřebuje více vody, aby po uvaření nebyla moc tvrdá.


Nejčastěji se kupuje bílá rýže (leštěná), u které se slupka odstraní loupáním a leštěním. Odstraní se i klíček a povrchová vrstva, díky čemu rýže déle vydrží. Nehrozí u ní žluknutí, ale má méně vitamínů. Leštěná rýže se ještě dělí na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Jestli si chcete v kuchyni usnadnit práci, pak zvolte předvařenou rýži, se kterou vám vaření nezabere více než 10 minut. Existuje i speciálně upravená rýže, které se říká “parboiled”. Touto úpravou se dostanou živiny ze slupky do středu zrn. Tento druh rýže se vám u vaření neslepí.


Speciální druhy


Také možná znáte rýži Basmati, jenž poznáte podle dlouhých a neloupaných zrníček. Seženete ji leštěnou i neloupanou. Liší se pak dobou vaření. Hodně aromatická je jasmínová rýže. Neloupaná rýže může být i v jiných barvách - hnědá, červená, fialová i černá. Můžete se setkat i s planou (indiánskou) rýží, jenž není pravou rýží, ale jsou to vlastně semínka vodní trávy. K přípravě italského rizota se hodně používá kulatozrnná rýže - Arborio. Uvařením získáte krémovitou hmotu.


přidejte na:

20. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář