Rychlé večeře, kterých se nepřejíte

Co mám zase vařit?“ Běžná otázka, kterou si kladou lidé (většinou ženy) cestou z práce. Aby to bylo jídlo na přípravu nenáročné, výživné, všichni si na něm pochutnali a ještě vypadalo originálně – žádná jednotvárná šlichta všedního dne. Jak vyřešit tuhle rovnici o mnoha neznámých a nedosazovat do ní stále to samé – párky, pečivo, studený talíř, mikrovlnka? Máme pro vás pár tipů.

 
 
Maso dodá minerály, salát vitamíny Rozpečený steak kvalitního masa se směsí ochucené zeleniny je ideální večeře po hektickém dni, nebo pokud jste přes den neměli čas na teplé jídlo. Je hotová za půl hodiny a potřebujete na její přípravu minimum surovin. Maso hoďte na pánev a mezitím si připravte čerstvou zeleninu. Ideální je svěží okurka, šťavnatá paprika, perlivé ředkvičky a na kousky natrhaný ledový, hlávkový případně římský salát. Pro lehčí verzi zeleninu zakápněte olejem, citrónovou šťávou a lehce okořeňte bylinkovou solí, pepřem případně posypte čerstvými bylinkami. Pokud máte větší hlad, vmíchejte do salátu trochu dressingu (nejlépe jogurtového). Široký výběr příchutí najdete například v sortimentu firmy Spak. K masu se hodí pikantní Česnekový dressing, Modrý sýr (ideální ke kuřecímu masu) případně lehký dressing Zahradní bylinky, který je k dostání v biokvalitě. 
 
Zeleninová polévka zasytí, ale neuspí
Jste-li polévkoví, je toto pro vás ideální jídlo, které v sobě skýtá řadu obměn. Navíc si zbytek můžete dát druhý den v práci k obědu (rozleželá polévka bývá stejně nejlepší). Základem přípravy je zeleninový vývar, na kousky nakrájená cibule a víceméně jakákoli zelenina – od rajčat, celeru až po brokolici, dýni či cuketu. Všechny přísady lehce opražte na oleji a podlijte vroucím vývarem. Dostatečně změklou zeleninu seberte do mixéru a rozmixujte. Přidejte zpátky do vývaru, ještě krátce povařte a podle chuti okořeňte, případně nařeďte vývarem nebo zjemněte zakysanou smetanou. 
 
Saláty s pečivem
Vděčné jídlo bez práce, kterou za vás odvede každý strávník sám. Do mísy vsypte základ na salát – zeleninu všeho druhu. Na stůl připravte olivový olej, citrón, koření, bylinky, dressingy podle chuti jednotlivých členů domácnosti – např. Česnekový pro milovníky pikantních chutí, Jogurt-rajčata pro příznivce svěžích chutí, Francouzský s jemnou hořčicí pro labužníky od Spaku… a samozřejmě celozrnné pečivo, sýry a šunku. Podle chuti můžete přidat do menších misek olivy, sardinky, či nějakou pomazánku, která vám zbyla třeba z víkendové oslavy.
 
Palačinky či tortilla na sto způsobů
Neuznáváte sladké večeře? Dopřejte si omelety na slano. Skvělé jsou třeba se špenátem a kuřecím masem nebo a lá Mexiko s fazolemi, kukuřicí a rajčatovým protlakem. K tomu spousta zeleniny, jogurtového dressingu či omáčky (skvělá je Mexická, Zelený pepř nebo Chilli-česnek od Spak). 
 
 
Zásady vyvážené večeře
Ať už vyžadujete teplé večeře nebo vám stačí kousek pečiva se sýrem, pamatujte, že základní předpokladem zdravé stravy je barvitost. Když budete jíst každý večer jenom zeleninu, budou vám chybět vitamíny. Řešením je třeba vajíčko na hniličku. V kalíšku ho máte posazené za tři minuty a jedno takové vajíčko vás zasytí víc než čtyři míchaná. Stejně tak obráceně – fakt, že jste milovník masa, neznamená jíst každý den svíčkovou (rajskou, koprovou, hnědou) omáčku s osmi knedlíky. Dejte si raději jeden libový plátek masa a k tomu kopec zeleniny, i když třeba bohatě ochucené dressingem. Pokud tedy nesledujete kalorie. Na rozdíl od knedlíků do sebe přijmete i něco jiného než sacharidy.
přidejte na:
Šéfredaktor

04. 06. 2013


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Může být chutné a zasytí.

Dagi 04. 06. 2013, 16:14