Rizoto 3x jinak


Rýže původně pochází z Asie, ale později se stala součástí spousty tradičních národních jídel. Rýže má tedy, co se světové gastronomie týče, své nenahraditelné místo. Můžete ji použít k přípravě hlavního chodu, přílohy či jako součást sladkých pokrmů. Lze ji konzumovat za studena i po tepelné úpravě.



Rizoto s mušlemi a mořskými plody

Recept zde:

Občas by se v našem jídelníčku měly vyskytnout nějaké mořské plody. Ochutnali jste už někdy slávku jedlou? Je to mořský mlž, jenž se vyskytuje především v příbřežních oblastech. Slávky se dají pořídit čerstvé čili živé, ale seženete i konzervované či mražené.

Před vařením je opláchněte ve vlažné vodě a kartáčkem odstraňte zbylé mořské řasy. Mušle, které se po uvaření neotevřou, byste měli raději vyhodit. Stačí je vařit tak 5 minut při 60 °C. Pokud je budete vařit déle, změní se na gumové a nestravitelné.

Řepové rizoto

Recept zde:

Červenou řepu pěstovali původně ve Středomoří, ale dnes si tuto zeleninu můžete pořídit kdekoli v Evropě. Dá se z ní vyrobit skvělý kompot, používá se i do salátů, do pomazánek či zeleninových polévek. Červené řepě se říká i jinak - “krvavý elixír mládí”.

Patří mezi nejsladší druhy zeleniny. Diabetici by si měli dávat pozor, protože se v ní nachází 7-8 % cukru. Také by se jí měli vyhýbat lidé trpící močovými kameny. Jelikož červená řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, mohlo by dojít k podráždění močových cest.


Dýňové rizoto

Recept zde:

Dýně k podzimu patří. Dýňová dužina obsahuje až 90 % vody, je bohatá na vlákninu a má jen malé množství sacharidů. Dále obsahuje hořčík, selen, sodík, železo, zinek, vitamín A, beta-karoten, lutein i nenasycené mastné kyseliny.

Kromě toho, že má dýně ohromující léčivé a regenerující účinky, se využívá i na poli kosmetiky, neboť obsahuje i kyselinu nukleovou. Díky vysokému obsahu vlákniny se nám zlepší trávení, dojde k posílení imunity a ke snížení hladiny tuků v krvi.

přidejte na:

19. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář