Rebarbora nasladko i naslano


Reveň rebarbora


Rebarbora pochází z Asie a dříve se využívala jen jako léčivá rostlina. Vůbec ji nepoužívali ke konzumaci. Pravděpodobně ji nejvíce milují Angličané. Dokonce ji tak zbožňují, že kvůli ní pořádají rebarborové festivaly a slavnosti.


Rebarbora je vytrvalou rostlinkou, kterou zdobí mohutné listy. Listy jsou kvůli své rozložitosti podobné lopuchu. Jelikož jsou listy těžší, proto má rostlina dlouhé a silné řapíky (30 - 50 cm), aby je unesly. A právě tyto řapíky se využívají v kuchyni. Jedná se sice o zeleninu, ale zachází se s ní jako s ovocem.


Rebarbora v kuchyni


Období sklizně trvá od dubna až do června. Pokud je její sezóna, najdete ji ve všech zelinářstvích a supermarketech. Ale většinou je to dovážená a rychlená rebarbora. Jestli chcete kvalitnější a chutnější, musíte si ji vypěstovat na zahrádce nebo si ji zajeďte koupit na farmářský trh. Řapíky jsou zbarvené do růžova, ale mohou mít i tmavě červenou barvu.


Záleží na tom, jaký druh pěstujete. Barva určitě neoznačuje stupeň zralosti rebarbory. Některé řapíky jsou i zelené a i tak jsou zralé a mají sladkou chuť. Ke konzumaci jsou vhodné pouze řapíky, listy nejezte - jsou jedovaté. A vždy je nutné rebarboru tepelně zpracovat. Řapíky mají své typické aroma - bylinnou vůni. Když se uvaří, mají trochu sladkou a příjemně kyselou chuť.


Než je začnete tepelně upravovat, nejprve je oloupejte. Nejčastěji se využívají k přípravě sladkých jídel - především do koláčů či dortů. Také se z nich připravuje výborné ovocné pyré, crumbles, sirup, kompot, želé nebo z nich může vzniknout polévka či příloha k masu či rybám. Čerstvou rebarboru můžete skladovat v lednici, ale vydrží vám jen 2 dny. Jinak ji můžete nasekat a zamrazit. Děti (do 10 let) a lidé s onemocněním ledvin, dnou nebo ti, kteří mají potíže s močovými cestami, by to s rebarborou neměli přehánět.


přidejte na:

16. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář