Raw strava

Víte co je to raw food neboli živá strava? Je to nový životní styl, který se setkává se stále větší oblibou.  Co ale přesně raw strava znamená?


Živá strava je taková, která neprošla tepelnou úpravou - tedy zahřátím nad 42 stupňů a  neztratila tak své vitamíny, minerály a hlavně enzymy, které jsou důležité pro naše trávení. Při tepelné úpravě (vaření, smažení, grilování) potraviny tyto enzymy ztrácejí a tělo si je pak musí vytvořit samo. Tím se samozřejmě vyčerpává a je náchylnější k různým nemocem a alergiím. Tepelně upravená strava, ve srovnání s čerstvou, nedodává tělu dostatek živin. Jsou to většinou jen prázdné kalorie, které nás sice zasytí, ale více nic. Zatěžuje náš trávicí a vylučovací systém a důsledkem je snížená imunita, nadměrná únava, překyselení organismu a vznik různých civilizačních nemocí. Člověk je jediný tvor na naší planetě, který si svou potravu tepelně upravuje a tím ji zbavuje přirozené chuti. Musí ji nahrazovat používáním různých koření a především soli, což vede opět k mnoha zdravotním komplikacím. Vysokým tlakem počínaje a mrtvicí konče. Syrová strava si zachovává všechny své živiny. Její vyznavači (vitariáni) tvrdí, že díky tomuto stravování se cítí mnohem lépe, zdravotní problémy se zmírnily a cítí se mnohem mladší, plní energie a sil.


Přejít na syrovou stravu není pro člověka, který byl zvyklý na tepelně upravenou stravu, vůbec jednoduché. Naše tělo si jednoduše na teplou stravu vytvořilo závislost, které se jen horko těžko zbavuje. A taky není snadné dosáhnout toho, aby syrová strava nebyla jednotvárná. Z přírodních potravin se dají vykouzlit různé chutné pokrmy, chce to jen představivost a dostatek času. Pokud si chcete například připravit raw pizzu z pohanky, musíte ji nejprve dvanáct hodin namáčet, proplachovat, dále pak dvanáct hodin nechat klíčit a pak opět propláchnout, aby nezplesnivěla. Pak se dalších dvanáct hodin suší, umele a přidají se ostatní ingredience. Udělá se těstíčko, z toho placky, které se usuší. Je to časově náročná příprava, ale výsledek stojí určitě za to.


Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento styl stravování, připravte se na to, že to může trvat i několik let, než si vaše tělo přivykne. Nesnažte se přejít okamžitě, zvykejte tělo postupně na stále větší podíl živé stravy a ono si nakonec samo řekne, co potřebuje a po čem se cítí dobře. Konzumace syrové stravy má své výhody. Zlepší se pleť, upraví se tělesná váha, zhoustnou vlasy, budete mít více energie, nebude vás obtěžovat pálení žáhy a celkově budete zdraví.

Tak jestli máte dost odvahy přečkat počáteční obtíže v přechodu na novou stravu, zkuste to. Odměnou vám bude pevné zdraví a psychická pohoda.

přidejte na:

09. 06. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář