Řasy - poklad ze dna moří


Jsou mořské řasy součástí vašeho jídelníčku? Pokud ne, měli byste je do něj co nejdříve zařadit. 


Co jsou mořské řasy? 

Je to vlastně mořská zelenina, kterou lidstvo využívá jako potravinu tisíce let. Ve velké míře jsou konzumovány ve východní Asii, zejména v Japonsku, Číně a Koreji. Evropské národy si k nim cestu ještě zcela nenašly, což je škoda, protože patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Jsou obrovskou zásobárnou vitamínů a stopových prvků. Obsahují 10 krát více železa než špenát, 14 krát více vápníku než mléko a dokonce 75 krát více hořčíku než zelené fazolky. Díky tomuto kvalitnímu zdroji velmi cenných látek můžeme zregenerovat a zkrášlit náš organismus zevnitř i zvenčí. 


Léčivé účinky 

Mají velkou schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Rozpouštějí tuky a hleny vznikající nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, bílý cukr, mléko, mléčné výrobky a pečivo z bílé mouky. Čistí tělo od těžkých kovů, zejména olova nebo rtuti. Snižují hladinu cholesterolu a při pravidelné konzumaci malého množství, mohou být účinnou prevencí civilizačních onemocnění, například vysokého krevního tlaku, revmatismu, alergií, ale i nervových a gynekologických poruch. 


Využití v kuchyni 

Jejich upotřebení je pestré. Můžeme je přidávat do polévek, omáček, obohatí pomazánky a saláty, a jako koření se dají použít při přípravě takřka všech jídel. Stejně dobře nám poslouží jako omlazující a zkrášlující prostředek na pleť - v podobě masky nebo zábalu. 


Nejznámější druhy 


Nori 

Je to jedna z nejrozšířenějších mořských řas. Patří k největším zdrojům bílkovin, vitamínu B a C, železa a jódu. Přispívá ke snížení cholesterolu, zlepšuje stav cév, posiluje paměť a srdce. Je vhodné ji podávat k pečeným a smaženým pokrmům, protože zlepšuje trávení těžkých jídel. 


Wakame 

Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, železa a sodíku. Čistí krev a upravuje krevní tlak. Využívá se také jako prevence a podpůrná léčba při rakovině. Posiluje vyčerpaný organismus. 


Kombu 

Obsahuje nejvíce jódu a proto je vhodná pro ty, kteří mají problémy se štítnou žlázou. Působí také jako výborný čistič střev, chrání před vysokým krevním tlakem a upravuje trávení. 


Hijiki 

Patří mezi nejoblíbenější řasy. Používá se jako přísada do polévek, omáček, salátů a pomazánek. Je zvlášť bohatá na vápník a železo, dále hořčík, sodík, zinek a vlákninu. Zvyšuje obranyschopnost organismu, příznivě působí na kvalitu a lesk vlasů. 


Mořské řasy jsou v současné době skvělým doplňkem stravy, který nám pomáhá nejenom v léčbě, ale také při prevenci různých onemocnění. Naučme se je proto konzumovat co nejčastěji.

přidejte na:
Jana Smidži

02. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář