Quiche - skvělý slaný koláč


Quiche 


Ochutnali jste již tuto francouzskou specialitu? Slaný koláč jehož základem je těsto a jako náplň si zvolte cokoliv co máte doma. Jde o neustálé objevování nových variant a chutí. Připravte si svačinku či lehký oběd, který vás spolehlivě zasytí.


Již v 16. století upekl první slaný koláč francouzský pekař z lotrinského města Nancy. Upekl ho z chlebového těsta, vajec a slaniny. Stal se tedy předchůdcem dnešního oblíbeného lotrinského quiche (vyslovuje se - kiš). Chlebové těsto se později nahrazovalo křehkým či listovým těstem. Těsto vznikne smícháním mouky, másla a vody. Voda i máslo by měly být vychlazené. Nechte těsto ve fólii odpočívat v ledničce nejlépe celou noc.


Klasický lotrinský quiche (odlehčená verze)


  • Hladká mouka - 280 g (+ na poprášení)

  • Máslo - 165 g (vychlazené a nakrájené na kousky)

  • Malé cibule - 500 g (nakrájené na půlkolečka)

  • Vejce - 2 ks (větší)

  • Smetana ke šlehání - 250 ml

  • Čedar - 150 g (nastrouhaný nahrubo)

  • Fazole - na zatížení (může být i jiná luštěnina)

  • Sůl a pepř


Nejprve si připravte drobenku. Smíchejte mouku, 140 g másla, asi ¼ lžičky soli a přilijte 8 lžic studené vody. Z toho si vypracujte těsto, vytvořte z něho kouli a dejte do lednice, kde by se mělo chladit minimálně půl hodiny. Pak si pracovní plochu trochu posypte moukou a vyválejte z těsta kruh tak, aby byl větší než 25 cm, což jsou rozměry ideální koláčové formy. Těsto vložte do formy a obložte i strany.


Klidně můžete trochu těsta nechat viset přes okraje formy. Vychlaďte na půl hodiny a pak si můžete předehřát troubu na 200 °C. V hrnci si na zbytku másla osmažte cibuli a počkejte až zkaramelizuje. Občas promíchejte a po 20 minutách by cibule měla být hotová. Dno těsta lehce na pár místech popíchněte vidličkou, pak jen vyložte pečícím papírem a dejte na něj fazole (kvůli zatížení). Říká se tomu “pečení naslepo”.


Pečte asi 20 minut, pak odstraňte luštěniny a papír a nechte ještě péct asi 10 minut. Těsto krásně zhnědne. Dejte jej na chvíli vychladit a mezitím si připravte náplň, kterou pak nalijete na toto předpečené těsto. V míse si ušlehejte vejce, smetanu, přidejte polovinu sýra, cibuli, trochu soli a pepře. Náplň nalijte na těsto, posypte sýrem, který vám zbyl, a dejte do trouby péct na 20 - 25 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že když zapíchnete do středu nůž, vyjde vám čistý. Po upečení nechte chvíli vychladnout a můžete podávat.



přidejte na:

18. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář