Propijte se ke zdraví!

V dnešní uspěchané době se většina lidí dopuje různými prostředky pro zvýšení výkonnosti, pozornosti a doplňky stravy pro předcházení různým chorobám. Všechny tyto prostředky, které do sebe dennodenně dostáváme, nás stojí spousty peněz a také působí nepříznivě na náš organismus. Vezměme si třeba různé slazené perlivé nápoje s obsahem kofeinu. Přestože jejich zásluhou si nemusíme dopřávat tolik spánku, ničí ve velkém naše zuby, zabíjí svěžest dechu a samozřejmě škodí i žaludku. 

 
 

Kdybychom se jen na chvíli zastavili a zamysleli se nad tím, zda není vhodnější a hlavně zdravější způsob k dosažení stejného účinku, zjistili bychom, že existuje. Dokonce jej všichni velmi dobře známe a je s námi už od 3. tisíciletí před naším letopočtem. Tenhle přírodní zázrak se jmenuje zelený čaj!

Zelený čaj má mnoho vlastností, kvůli kterým jej doporučují i odborníci na výživu a zdravý životní styl. Jednou z těchto vlastností je vysoký obsah flavonoidů, což jsou velmi známé antioxidanty. Mnoho výzkumů potvrdilo, že pravidelné pití kvalitního zeleného čaje pomáhá snížit riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, kůže či plic. Za důkaz tohoto tvrzení můžeme považovat i fakt, že v Asii je pití čaje nedílnou součástí dne a zároveň se v těchto státech vyskytuje velké množství silných kuřáků, přesto na rakovinu plic umírá vcelku zanedbatelné procento populace. Kromě prevence rakoviny pomáhá pití zeleného čaje také proti srdečním chorobám.

Pokud jste ve svém zaměstnání neustále pod tlakem, který ve vás vyvolává pocity úzkosti a stresu, dejte si šálek zeleného čaje. To není žert. Zelené čaje obsahují L-Theanin, což je látka potlačující podráždění nervové soustavy a díky níž má antistresový účinek. Nástup účinku je do třiceti minut, a to bez ospalosti, takže když vás váš šéf opět vytočí, dejte si šálek zeleného čaje a po půl hodině můžete vše řešit s chladnou hlavou.

Toužíte po zářivém úsměvu? Opět je tady řešení v podobě pití zeleného čaje. Kvalitní zelené čaje disponují schopností ničit bakterie, a tedy i likvidovat ty, které se drží na našich zubech a způsobují zubní kámen a tolik nenáviděné kazy. Pokud jste však zvyklí si svůj šálek čaje pořádně osladit, můžete se s touto dentální pomocí rozloučit.

Další velmi oblíbenou vlastností kvalitních zelených čajů je pomoc při hubnutí. Nevěříte? Je to tak! Popíjení kvalitního zeleného čaje v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou dokáže zvýšit účinnost spalování tuků a mimo jiné potlačit chuť na sladké.

Zelený čaj mimo zázračných látek obsahuje tein a kofein, proto se jeho konzumace nedoporučuje dětem, těhotným ženám či lidem se zvýšeným krevním tlakem. Naopak lidem, kteří trpí nízkým krevním tlakem, je zelený čaj doporučován také lékaři.

Pokud jste se právě rozhodli vyrazit do obchodu a tento zázračný nápoj zakoupit, dobře si rozmyslete, jaký obchod navštívíte. Velké řetězce marketů a hypermarketů nabízí širokou paletu různých sáčkových čajů, které však s kvalitním a pravým čajem mají jen velmi málo společného. Pokud si chcete opravdu dopřát zdraví v šálku lahodného zeleného čaje, navštivte specializované obchůdky či e-shopy se sypanými čaji. Výběr kvalitních čajů je opravdu široký a vy jste už určitě o značkách, jako jsou rooibos, lapacho, honeybush, sencha někdy slyšeli.

Mimo klasického popíjení můžete čaj konzumovat také v potravě, že nevěříte? Čaj Matcha nalezl své uplatnění právě v potravinářském průmyslu, zejména při pečení dezertů. Tak zahoďte pilulky a začněte pít (popřípadě jíst) kvalitní sypané zelené čaje!

přidejte na:
Šéfredaktor

20. 08. 2013


Další články

Přidat komentář