Proč používat lahůdkové droždí




Víte, co je to lahůdkové droždí neboli Tebi? Už jste o něm slyšeli? Já jsem ho objevila teprve nedávno, ačkoli ho znaly a používaly už naše babičky. Pojďme si o něm něco říct. 

Co je Tebi a co obsahuje? 

Lahůdkové droždí není to klasické, které je určeno k pečení. Jsou to inaktivované (neaktivní) sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Používají se k dochucování nejrůznějších pokrmů. Zvýrazňují jejich chuť a vůni a zvyšují biologickou hodnotu jídla. Nemají kvasící účinky ani nenarušují střevní mikroflóru a nezpůsobují poruchy trávení, což se po konzumaci čerstvých kvasnic - i po jejich tepelném zpracování - může objevit. Lahůdkové droždí je jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny - až 41 g na 100 g a přitom má nízký obsah tuku. Je rovněž bohaté na minerální látky, z nichž nejvýznamnější je chrom, kterého je v dnešní stravě nedostatek. 

Chrom

Chrom je velkým pomocníkem při udržení hladiny krevního cukru v přijatelné míře. Tebi by proto mělo být nedílnou součástí jídelníčku diabetiků. Je vhodné také pro celiaky, protože se jedná o potravinu přirozeně bezlepkovou. Velmi dobře ho znají vegetariáni, kteří ho v hojné míře v kuchyni využívají. Tebi mohou užívat osoby s vysokým tlakem, s vysokým LDL cholesterolem, lidé trpící únavou, vyčerpáním organismu nebo cukrovkou. Toto ochucovadlo je samozřejmě vhodné pro všechny. Pomáhá nám při ochraně a udržení zdraví, což je při dnešním uspěchaném životě a zhoršujícím se životním prostředí důležité. 

Jak se Tebi používá? 

Lahůdkové droždí má v kuchyni široké využití. Přidává se do vývarů, polévek, omáček, pomazánek i syrové nebo tepelně upravené zeleniny. Jednoduše ho přisypejte do hotového pokrmu, vmíchejte do pomazánky nebo salátu. Vhodné je přidávat ho i do každodenních svačinek. Na celozrnné pečivo namažte sýr nebo pomazánku a posypejte lahůdkovým droždím. Budete překvapeni jeho příjemnou chutí. Lahůdkového droždí se nemusíte bát, právě naopak. Naučte se ho používat a můžete mít dobrý pocit, že svému tělu dodáváte důležité živiny.
přidejte na:
Jana Smidži

09. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář