Připravte si domácí tvaroh


Je to skvělá dietní surovina, která nám nejen chutná, ale má také léčivé účinky. Tvaroh se řadí mezi několik málo potravin, které jsou univerzální a všestranně využitelné. Doporučuje se těm, kteří se snaží zhubnout. S tvarohem vás už nebude trápit pocit hladu, neboť vás dokonale zasytí.


Účinky


Tvaroh je bohatý na železo, vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, selen, zinek a vitamíny A, B a E. Také v něm najdete omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ale i kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten. Tvaroh pomáhá zrychlit metabolismus, podporuje trávení a je dokonalým zdrojem bílkovin pro naše svaly, protože je pomáhá budovat a regenerovat. Dokonce umí snížit kyselost v žaludku a preventivně vás ochrání před osteoporózou. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže zklidnit nervový systém a prospívá i kvalitě pokožky, vlasů a nehtů.


Domácí tvaroh


Chcete si vyrobit svůj vlastní zdravý tvaroh? S námi to zvládnete. K přípravě 450 g tvarohu budete k tomu potřebovat 3 l mléka, ale musí to být domácí nepasterizované kravské nebo mléko zakoupené v automatu. Připravte si větší hrnec, nalijte do něj mléko a nechte ho odpočívat při pokojové teplotě přibližně 2 - 3 dny. Mělo by vám pěkně nakynout a vytvořit hustou kyšku. Pak tuto kyšku dejte vařit, ale jen na mírném ohni (kolem 60 °C) a nesmíte jej míchat.


Nechte vařit tak dlouho, dokud se nebude na okrajích vytvářet bílá tekutina. Tato hustá hmota se vám srazí směrem do středu a vznikne pěna. Pak kyšku odstavte a přelijte přes sítko. Nechte stéct všechno mléko, aby vám v sítku zbyl váš domácí bio tvaroh. Dejte si ale pozor a jezte jej pouze čerstvý. Neprošel pasterizací, proto byste starší tvaroh již neměli jíst, aby se v něm nepřemnožila nebezpečná listerie.



Tvaroh v kuchyni


V obchodech najdete 6 variant tvarohu - odtučněný, nízkotučný, polotučný, tučný, měkký a nesmíme zapomenout ani na hrudkovitý. 

Připravit se dá na mnoho způsobů. Vyrobíte z něj slané i sladké pomazánky, moučníky, zákusky, různé krémy, náplně do omelet či palačinek a používá se i při přípravě majonézy či salátové zálivky. Můžete ho využít jak za studena, tak se dá i tepelně upravit.




přidejte na:

11. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář