Přichází sezóna slunečních brýlí a chlazených koktejlů!

Ochutnejte Šťavnaté léto v podání špičkových šéfkuchařů.

Šťavnaté léto? To jsou čerstvé jahody, maliny, angrešt a další sezónní suroviny. Šťavnaté ale nemusí být nutně jen ovoce a zelenina. Co byste řekli například na šťavnatý steak na grilu a k tomu lahodný chlazený koktejl? Toto všechno můžete ochutnat již od 10. června do 30. června ve 25ti vybraných restauracích v rámci festivalu Šťavnaté léto, dalšího dílu ze seriálu Festivalu Chutí. 
 
 
Léto je plné zábavy, slunce a především rozmanitých chutí, vybrané restaurace proto popustily uzdu svým fantaziím a vytvořily lákavá osvěžující menu za výhodné ceny. Návštěvníci „šťavnatého festivalu“ si nyní mohou vychutnávat ještě luxusnější pokrmy, než dříve. „Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč“, vysvětluje Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz. Na festivalu tak můžete ochutnat i pokrmy z dílny kuchařů zvučných jmen, jako je například Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jaroslav Zahálka (MOOD), nebo Jiří Roith (Restaurace Nad Jezerem). A můžete se také nechat hýčkat kuchyní vyhlášených pražských hotelů. 
 
A co dělá festival Šťavnaté léto šťavnatým? Jsou to především sezónní suroviny, jako například čerstvé jahody a další letní ovoce. Festivalem také začíná grilovací a BBQ sezóna. Proto se těšte mimo jiné i na šťavnaté steaky a masíčka na grilu. 
 
 
V proslulé restauraci MOOD si pod taktovkou šéfkuchaře Jaroslava Zahálky vychutnáte neméně osvěžující menu: „Jako předkrm jsem zvolil plátky zprudka opečené argentinské svíčkové  se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly s rozmarýnovým olejem a hoblinkami parmazánu.  Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide (vaření ve vakuu) a posléze grilovaná. Doplněná čerstvým hráškem, hráškovým pyré, Deterino rajčátky, vyzrálým parmazánem a rozmarýnovým olejem. Jako hlavní chod nabízíme Quesadillas, což je pšeničná tortilla s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapenos, slaninou a uzeným čedarem, celé podáváme se zakysanou smetanou. Naše šťavnaté menu pak zakončí Pana cotta s teplými jahodami s bazalkou a kurkumou“. 
 
V restauraci Koliba U Pastýřky zdejší šéfkuchař Martin Weiss představí své kulinářské umění na otevřeném ohni: „Grilování na otevřeném ohni je naší specialitou, já sám se jím zabývám už více než dvacet let. V podniku máme gril přímo uvnitř, takže hosté mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje. Grilujeme na dřevěném uhlí, zajímavé to je hlavně pro svou specifickou vůni a samozřejmě i chuť. Masa se také potírají různými omáčkami a šťavnaté je samozřejmě i uvnitř“, prozrazuje šéfkuchař.
 
Dále se také můžeme těšit například na domácí hovězí cheeseburger z bio hovězího hanger steaku (Restaurace Nad Jezerem). Podle šéfkuchaře Jiřího Roitha tajemství dobrého burgeru spočívá v kvalitním steakovém mase, poměr libového masa a kvalitního tuku by měl být minimálně 80 / 20 % a dodržovat se musí i pozvolné grilování, aby se burger nespálil. „Dobré je pak burger dokončit na studenější části grilu pod pokličkou, aby si zachoval svoji šťavnatost“, dodává Roith. V restauraci Mon Rouge Pif si zase vychutnáte grilovaný hovězí steak na zeleném pepři s jahodami, pozadu nezůstává ani podnik U Modré kachničky I se svým grilovaným kachním prsíčkem se salátem s jahodovým balsamikem. Všechna festivalová menu naleznete na festivalových stránkách www.stavnateleto.cz. 
 
 
A jaké zásady platí při grilování? Šéfkuchaři zúčastněných restaurací se shodují, že nejdůležitější jsou kvalitní suroviny. Ačkoliv je spousta BBQ nadšenců zvyklá maso před grilováním nakládat, odborník na grilování pan Jaroslav Zahálka spíše radí, se tomuto trendu vyvarovat. „Pokud používáme kvalitní maso, tak bychom si ho neměli kazit žádnými marinádami. Další důvod je ryze praktický, při grilování z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a dojde-li pak k tomu, že uhlí začne hořet, může se vám stát, že maso znehodnotíte. Pokud nakládáme, tak do marinád z vody a bylinek, nebo alkoholu…“, vysvětluje Zahálka. Podobně se k tématu nakládání masa staví i šéfkuchař restaurace Mon Rouge Pif Michal Tanko: „Při otevřeném grilování vždy nerad vidím suroviny naložené, ba až zalité v oleji, či špízy napíchané na špejlích. Tohle by se dnes už dít nemělo. Pokud už nakládat chcete, pak nesolit, jen zlehka potírat olejem a nebát se používat bylinky. U steaku se musí hlídat teplota a výška masa, nakládat jen do kvalitního oleje, bez soli a například tedy s bylinkami. Solíme až na konec, jinak by nám sůl z masa vytáhla vodu a celkově se pak i nabourává celá struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť“. Podobně šéfkuchař restaurace Černý jelen radí, že bychom se rozhodně měli vyhýbat takzvaným grilovacím kořením. Ta totiž obsahují z 60ti procent sůl, která z masa vytáhne veškerou vláčnost a vlhkost. Nejlepší je tak používat bylinky a třeba trochu česneku. 
 
 
Jak se festivalu zúčastnit? Navštivte stránky akce www.stavnateleto.cz, vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.
 
Seznam zúčastněných restaurací: 
U Modré kachničky I (Praha)
U Modré kachničky II (Praha)
Restaurant MOOD (Praha)
U Bílé krávy (Praha)
Koliba U Pastýřky (Praha)
GreenYacht Hotel & Restaurant (Praha)
Bibita Nuova (Praha)
Restaurant Černý jelen (Praha)
Ristorante Piazza (Brno)
Restaurant Čertův mlýn (Praha)
Costa Praga Restaurant (Praha)
Le Papillon - Hotel Le Palais (Praha)
Chateau St. Havel (Praha)
Ambroisie Caffé Restaurant (Praha)
Mon Rouge Pif (Praha)
Zlatý had (Praha)
Restaurace Nad Jezerem (Staré Splavy)
U Emy Destinnové (Praha)
Aloha Restaurant & Cocktail Bar Praha (Praha)
Jewel Café Bar (Praha)
Ristorante Pizzeria Giovanni (Praha)
Jáma Steakhouse (Praha)
Café Buddha (Praha)
Bangkok Restaurant (Praha)
Restaurant Galerie (Praha)
přidejte na:
Šéfredaktor

13. 06. 2013


Další články

Přidat komentář