Potraviny, které vám berou energii a teplo


Jahody v zimě? Ne! V zimních měsících zakoupený ledový salát nebo případně rajče dovezené až z dalekého Španělka, není tou správnou volbou. Tělo je v tomto období důležité doslova "zahřívat". Dopomoci vám k tomu může správně upravená a hlavně v našem kraji vypěstovaná zelenina.

Zelenina má mnoho významných vlastností 

Lidskému organismu zelenina přináší důležité látky, jako jsou vitamíny, minerály a enzymy. Je také významným zdrojem vlákniny. Uměle vypěstovaná zelenina ve sklenících za pomoci chemických postřiků v těchto měsících tělu spíše uškodí než prospěje. Vitamíny sice obsahuje, ale je jich opravdu pomálu. Rozdíl poznáte hlavně v chuti. Chuť se téměř zcela vytrácí. Takto uměle vypěstované potraviny poznáte již "laickým" okem. Chybí jim totiž typická barva kterou můžete vidět v letních měsících. Věnujte raději pozornost regionálním potravinám, které se pěstují v daném časovém období. Sezónní potraviny jako je hlávkové zelí, květák, brokolice nebo růžičková kapusta, skvěle nahradí dovážené potraviny a dodají tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. Existuje nespočet receptů jak upravit tyto potraviny. Můžete se inspirovat na našich stránkách sRecepty.CZ , kde najdete nespočet receptů jak zpracovat regionální zeleninu.

Sezónní zelenina má přednost 

Již zmiňované zelí udělá s vašim tělem doslova zázraky. Je to regionální plodina, která se pěstuje a dozrává u nás. Vyznačuje se velkým podílem vlákniny, vitamínu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Dá se dlouhodobě skladovat, například ve formě kysaného zelí, které navíc velmi kladně působí na váš zažívací trakt.

Lidský organismus je podvědomě zvyklý na potraviny pěstované tradičně v pásmu kde žije. Pro tělo jsou tedy tyto potraviny přirozenější, než ty, které jsou k nám dováženy až z dalekých exotických destinací.


přidejte na:
hanka

07. 01. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář