Podzim patří vínu


Jednou z velmi očekávaných událostí podzimu je vinobraní, které se dnes pořádá i v řadě obcí, kde se víno vůbec nepěstuje. Nedílnou součástí vinobraní je kromě výborného vína i burčák. Vybrali jsme pro Vás pár tipů, kam o víkendu vyrazit nejen za dobrý vínem a burčákem.

Pochopitelně nejvíce akcí spojených s vínem se koná na Jižní Moravě, není to ovšem pravidlo, proto začneme v Praze. Tady se na Kunratické hoře koná již 4. ročník Kunratického vinobraní a to ve dnech 26.-28. září. K ochutnání bude více než 150 druhů vín, a to moravských i zahraničních - z Francie, Itálie, USA, Portugalska, JAR či Makedonie. K vínu nesmí chybět bohaté občerstvení jako speciality na grilu, spousty druhů sýrů a salámů. Těšit se můžete na vystoupení cimbálové muziky Alexandra Vrábely, na děti čekají soutěže a činoherní vystoupení. Chybět nebude ani vyprávění o víně s moravským vinařem, který vysvětlí, jak se víno vyrábí, a mnoho dalšího.

Dalším zastavením už je Jižní Morava. Ve Znojmě se koná již 10. ročník Burčákfestu a to ve dnech 26.-27. září. Když na burčák, tak do Znojma! Letošní jubilejní ročník burčákfestu pro vás chystá 4 druhy burčáku k ochutnání, ochutnávky vín, i hudební program. Kromě burčáku na Vás čekají i ochutnávky vín: Sauvignon, Tramín, Ryzlink rýnský a další vybrané odrůdy Znovínu Znojmo. A k dobrému vínu patří i dobré jídlo, z nabídky občerstvení vybíráme: prasátko na rožni, zvěřinový guláš, živáňská pečeně, kuřecí steaky, pstruh na roštu, kapří hranolky, moravské klobásy, domácí bramborák, sýrové variace, valašské frgále... Vyžití bude i pro Vaše děti, nachystán je Merlinův dětský svět se spousty atrakcí. Nebude chybět ani unikátní podívaná - Šlapání hroznů bosýma dívčíma nohama. Více informací na http://www.burcakfest.cz/.

A nedaleko od Znojma, tedy v nádherném prostředí Valtic se tuto sobotu 27. září konají akce hned dvě. Nejprve od rána se zde koná Mistrovství světa ve sběru hroznů a Retro vinobraní. Jedinečná a zřejmě i jediná akce svého druhu začne v 8.30 hodin velkou údernickou brigádou v retro stylu.  Na vinici se členové soutěžních družstev vydají v otevřených vozech tažených traktorem za zpěvu budovatelských písní, posilněni burčákem. Mistrovství světa ve sběru se naplno rozjede po tréninkových zahřívacích kolech a stylové svačině na kýblech, potrvá 15 minut, soutěží 25ti členné týmy na řádcích, které se losují, aby soutěž byla co nejobjektivnější. Více informací na http://www.vsvaltice.cz/Mistrovstvi-sveta-ve-sberu-hroznu-2014/. A pokud po tomto mistrovství nebudete moc unavení tak odpoledne vyražte na Zámecký košt vín do Vinných sklepů. Ochutnávka špičkových moravských vín CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice a Vinařství Kovacs Novosedly. V ochutnávce budou zejména vína z ročníků 2012 a 2013. Další část programu je pro Vás připravena přímo v areálu zámku ve Valticích. Více informací na http://www.vsvaltice.cz/Zamecky-kost-vin-2014/.
Doufáme, že si vyberete a vyrazíte ochutnat kvalitní česká vína.
přidejte na:
Michaela Komárková

25. 09. 2014

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář