Pijete zdravě?

Víte kolik litrů vody máte vypít během jednoho dne? A co je k pití nejlepší? Základem pitného režimu by měla být kvalitní pitná voda. Ovšem výběr vody není jednoduchý. Při výběru bychom měli trochu přemýšlet. Chceme jen uhasit žízeň nebo chceme do těla dostat nějaké minerální látky popřípadě i vitamíny? Hlavní je vybrat si ten svůj druh vody, vědět jak si druh vybrat a sledovat složení.

56995_medium

Balená přírodní minerální, pramenitá a kojenecká voda

Zdrojem těchto blahodárných tekutin jsou chráněné, vysoce kvalitní podzemní zdroje. Proč jsou tak dobré? Protože není třeba je chemicky upravovat a čistit. Při cestě do podzemí voda prochází horninami, které plní funkci nejúčinnějšího filtru vůbec. Pro svou panenskou čistotu by měly pramenité a minerální vody být základem našeho pitného režimu. Kvalita těchto vod je přísné kontrolována a hlídaná Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, zvláště pak u vody kojenecké. Jde o nejkvalitnější vodu. Limity obsahu manganu, dusičnanů a sodíku jsou až o polovinu nižší než u vody pramenité. Jediná možná úprava kojenecké vody je pomocí UV paprsků, to však musí být na obale zřetelně uvedeno slovy „ Ošetřeno UV zářením“.

Balená pitná voda

Tato už nemusí pocházet z podzemních zdrojů. Dokonce je možné, že jde o vodu z vodovou, která je napuštěná do lahví. Na obalu musí být uvedeno, že jde o pitnou vodu. Na spotřebitelském balení nesmí být použity a uvedeny žádné informace, které by mohly vést k záměně s pramenitou, minerální nebo kojenecko vodou.

Nakonec voda z kohoutku

Voda z kohoutku není brána jako potravina. Z 99 % je určena k praní, mytí a podobně. Pochází z povrchových zdrojů, jejichž původ a složení není často známo. Chemické a bakteriální znečištění se z vody odstraňuje vodárenským způsobem. Jako desinfekce je nejčastěji používán chlór, ale i jiné chemické látky. Kvalita vody z vodovou se liší v různých regionech v závislosti na zdroji, technologické úpravě, stavu a kvalitě vodovodního potrubí.

Jak si vybrat?

Nejlepší je pokud znáte zdroj vody. U pramenitých a minerálních vod musí být podle předpisu zdroj uveden na obalu. Vybrat můžete také podle obsahu minerálů. Na etiketě se dozvíte, které minerály a v jakém množství jsou ve vodě obsaženy. To vám pomůže vybrat si vodu, která je pro vás vhodná. Berte při tom ohled na svůj zdravotní stav, na fyzickou zátěž, protože s pocením spousta minerálů z těla odchází.

Chcete vědět více? Koukněte na www.pijtezdravouvodu.cz a budete chytřejší.

přidejte na:
Kate

24. 01. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Tak tohle mám vyřešeno. Odmala piju vodu z kohoutku a dá bůh, se to už asi neodnaučím. Doma jsme měli sice hodně železitou, tvrdou, ale hrozně dobrou vodu ze studny. V Praze jsem na to kašlala jaká je, taká je a pila ji taky. Nyní máme zase dobrou vodu, z plastu piji akorát Colu, většinou nepravou, pravá je na mne moc sladká či Kofolu, tu zbožňuji. Jinak pro mne je v plastu voda,která, hlavně ty levné, jsou z kohoutku - viz dTest. Ani jsem se nedivila. Navíc nevím jak dlouho tam je, plast jí rozhodně nepřidá a je pro mne mrtvou vodou. Výjimku učiním někdy v autě s nějakou minerální vodou. Nemám ráda tahat z obchodu těžké balíky vod s "kdovíčímsi" a pak zase lítat s plastama, protože nesnáším netřídění odpadu, to bych tahle lidi něčím praštila.

Roxana 26. 01. 2011, 10:56