“Pickles” - domácí kvašená zelenina

Udělejte si domácí “pickles”

Že nevíte, o co se jedná? To je přeci kvašená zelenina, která výborně posílí vaši imunitu. Což je dobře, neboť imunita dohlíží nad veškerými procesy, co se nám odehrávají v těle. Pokud nás imunitní systém správně chrání, můžeme se chlubit pevnějším zdravím.

Procesem kvašení nejlépe uchováte a zpracujete zeleninu, kterou si pak můžete vychutnávat i v zimním období. Díky bakteriím mléčného kvašení se zelenina perfektně konzervuje a tím si v sobě uchová veškeré vitamíny a minerály.

Tímto způsobem úpravy zeleniny podpoříte svou střevní mikroflóru, vyčistíte si tím trávící trakt a mléčným kvašením se pak i regenerují játra. Každý by měl do svého jídelníčku zařadit kvašenou zeleninu - minimálně 2 lžíce denně. Pokud tak učiníte, dopravíte do svého těla vitamíny skupiny B, C a K a také draslík, fluor, enzymy a hořčík.

Základní recept na domácí pickles

  • Zelenina (vhodná ke kvašení) - 1 kg (mrkev, zelí, křen, cibule, kedlubna, červená řepa, ředkve)

  • Mořská sůl - 17 g

  • Kmín

  • Nádoba na kvašení - skleněná, dřevěná či keramická, která se hodí nejlépe

Zelí a cibuli nakrájejte na drobno, ale mrkev, ředkve a podobnou zeleninu nastrouhejte na hrubo. Křen stačí nakrájet na kolečka. Po důkladném promíchání můžete přidat sůl a kmín. Tady už musíte zapojit obě ruce, kterými opět vše promícháte.

Míchejte tak dlouho, dokud vám zelenina nepustí šťávu. Poté ji po částech vkládejte do nádoby na kvašení. Jestli nemáte speciální keramickou nádobu na kvašení, budete muset sklenici něčím zatížit - ideálně talířkem a kamenem. Teď nastává ta hlavní část, zeleninu nechte 3 - 5 dní kvasit při pokojové teplotě.

Až bude hotová a bude v ní dostatek šťávy, můžete si ji z nádoby vybrat a vložit do menších sklenic, které pečlivě uzavřete. Sklenice pak umístěte do ledničky či sklepa. Když kvašená zelenina pustí málo šťávy, pamatujte na to, že zelenina musí být ponořená, takže v případě potřeby můžete dolít vodou. Při správném dodržení podmínek skladování vám zelenina vydrží téměř celou zimu.

přidejte na:
LucieBlazejova

11. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
velmi zdravý sposob

hanka 16. 08. 2016, 21:53