Pět kroků ke zvládnutí vánočních příprav

Jakmile se v polovině října objeví v obchodě první umělohmotná smrková větvička, první vánoční ozdoba a z reproduktorů zazní první koleda, je čas začít konat. Nikoli panikařit, ale plánovat. V klidu si sedněte k hrnku dobré horké čokolády, vezměte si k ruce tužku a papír a všechno si předem sepište. Vůbec nevadí, když vám k tomu zahraje v pořadí už druhá koleda.

Co se týká Vánoc, tři věci jsou zcela jisté a rozhodně vás neminou. Klidně si proto rozdělte svůj prázdný papír na tři části a nadepište je úklid, dárky, jídlo. Kdo je perfekcionista, nechť ještě přidá jednu kolonku nadepsanou dekorace.

 

1. Úklid

Do kolonky úklid v žádném případě nepište položky typu umýt okna, vycídit troubu, vyleštit lustry. Začněte hezky u země a naplánujte si zjednání pořádku na viditelných místech. Ani sebekrásnější adventní věnec nevytvoří vánoční náladu, pokud ho usadíte doprostřed jídelního stolu obloženého nevyřízenou korespondencí a odhozenou taškou z práce. Nepřehánějte to, i deset minut strávených odstraňováním nepotřebných lahviček z poličky v koupelně se počítá jako velký zásah do celkové image domácnosti.

Jakmile budete mít pocit, že váš byt prokouknul k nepoznání, možná najdete trochu síly i na umytí oken. Když ne, nevadí, v zimě se přece stejně brzy stmívá.

 

2. Dárky

Nejpozději během listopadu obstarejte všechny důležité vánoční dárky. Prosinec pro tyto účely považujte za naprosté tabu. Čas, který byste museli v době těsně předvánoční strávit ve frontách na košík, v tlačenici u regálu a v další frontě u pokladny, se vám vrátí v podobě dobrého domácího cukroví nebo aspoň relaxačního večera při svíčkách a ve společnosti svařeného vína. Je prima užít si procházky po slavnostně oděných obchodech, nasvícených ulicích a zahřívat se přitom hrnečkem (nebo bohužel spíš plastovým kelímkem) se svařeným vínem ze stánku na vánočním trhu, když vás zároveň těší vědomí, že jste na vánoční stres včas vyzráli a můžete si klidně užít voňavější a sladší stranu svátků. Vy přece k těm mnoha okolojdoucím se strhaným a uštvaným výrazem a s rukama plnýma nákupních tašek patřit nechcete!

 

3. Jídlo

Teprve úplně nakonec si naplánujte své první vánoční vaření a pečení. Co můžete očekávat od maminky? Co od tchýně? Jak do toho zapadají vaše děti a jak vaše kamarádky? Které potraviny z těch, co budete potřebovat na slavnostní stůl, můžete koupit už teď? Udělejte si seznam receptů, vypište trvanlivější suroviny a vyrazte v nejbližším možném termínu na zásobovací nákup. Budou se vám hodit brambory na salát, máslo (to může zatím klidně vyčkávat v mrazáku), zavařené okurky, mouka, strouhanka, cukr, oříšky, mandle, čokoláda, kvalitní rum, několik lahví červeného vína, sušené ovoce, papír na pečení, balíček párátek a nejméně jeden silný muž, který vám tohle všechno pomůže dostat domů a do spíže.

 

4. Dekorace

Nemáte-li čas nebo vlohy zaobírat se detaily vánoční výzdoby, pořiďte si alespoň vánoční věnec. A pak ještě jednu aromalampu a lahvičku esence s vánoční vůní. Na lustr pověste pár vánočních ozdob, do okna kuchyně a obývacího pokoje naaranžujte dostatečně decentní, milou a s interiérem aspoň trochu ladící světelnou výzdobu a na jídelní stůl položte adventní věnec se čtyřmi svíčkami. Těchto pár věcí vytvoří pocit blížících se Vánoc víc než dostatečně.

 

5. Relaxace

Udělejte si čas pro sebe, uvařte si něco dobrého a odpočívejte. Do Vánoc vás ještě čeká spousta práce, tak sbírejte síly!

 

Recept na horkou čokoládu, se kterou se vánoční přípravy plánují nejlépe, najdete na našich stránkách. Němečtí vědci prý potvrdili to, co milovníci čokolády už věděli dlouho: tahle pochoutka je pro lidské tělo přínosem. Obsahuje víc antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jako prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.

 

13606_medium

 

 

 

K Vánocům patří neodmyslitelně i punč. S punčem se velmi často setkáte na rakouských vánočních trzích. Dokonce si zde můžete vybrat z mnoha příchutí včetně tradiční pomerančové nebo jablečné. S ostatními horkými nápoji má mnoho společného: celkem snadnou přípravu a rychlý nástup všech příslušných účinků.

Pokud si potrpíte na svařené víno, udělejte si jeho punčovou verzi přidáním pomerančového džusu k zahřívanému vínu. Teprve až budete chtít přejít k něčemu silnějšímu, zkuste následující postup. S množstvím alkoholu pracujte, jak je vám libo, před vámi leží recept na alkoholicky docela umírněnou variantu.

 

Ukázka z knihy:

Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru

Návod na přežití prvních samostatných Vánoc a zdokonalení všech dalších

Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč

Vydalo nakladatelství Smart Press

www.smartpress.cz

 

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 11. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Ano, určité plánování je nutné. Hlavně nesmí kiksnout štědrý večer, takže je třeba si pohlídat vše potřebné pro přípravu štědrovečerní večeře. Že musím mít dárečky apod., to je samozřejmé, spíše už někdy od léta přemýšlím, čím komu nejlépe udělat radost (plán B = co mě praští přes oči, má však rizika). Vzhledem k tomu, že v rodině, když nepočítám babičky, jsem jediná žena, mám to jednoduché - většina úkolů je na mě, pánové zajistí stromeček (včetně zdobení) a pití. Pokud jde o úklid, tak když uklízím celý rok, tak o vánocích to není třeba přehánět. Mě se více osvědčilo provést důkladný úklid až po vánocích. Nejsem tak unavená, mohu se lépe těšit na příchod jara. Místo "gruntování" si vánoční a předvánoční čas raději užiji společnou vycházkou do lesů.

Ajaja 29. 11. 2009, 20:54

Roxana
Jo jo, jednou jsem byla nemocná a taky to šlo...Jenže poslední roky mám z vánoc spíš děs než radost. Už tolik nezládnu jako dříve, navíc chodím pozdě domů a co neudělám o dovolené, kterou si na to konto nechávám týden, to nemám, o víkendech jezdí děti.

Roxana 11. 12. 2009, 12:23

Roxana
Jo, klid, klid, klid. Čím jsem starší, tím větší jsem panikářka, plánování - na to nejsem a díky zdravotnímu stavu, mám EB virus, mi to moc nevychází, protože mne někdy chytne únava a je hotovo! Takže podle toho, jak se cítím. No, to jsem bylinkářka...ale dokázala jsem se sama dostat z těžké alergie, která mne chytila až ve 30ti letech!!!, slíbili mi i astma..., ale jsme už léta v pořádku díky své vlastní léčbě, žádné pilule! A jak začně člověk zmatkovat je konec, vyčerpá se, vše pokazí, ztratí čas, je naštvaný a octne se z začarovaném kruhu. V tom případě - se vším praštit a ven na procházku - stokrát se vám nebude chtít, ale pomůže to. A srovna priority života, až když se něco špatného stane, dojme mi, kvůli jaké kravině dělám vědu! Zamyslete se nad tím!

Roxana 13. 12. 2009, 13:39

Ajaja
Panebože, tak už jen 12 měsíců a jsou tu vánoce.....

Ajaja 29. 12. 2009, 17:37