Pánev - užitečný pomocník

Aby byla pánev skutečně užitečným pomocníkem při vaření, musí být kvalitní, s dobrým dnem a nepřilnavým povrchem. Na takové pánvi můžeme smažit a opékat a má-li pánev dobře přiléhající pokličku, tak i vařit a dusit pokrmy z nejrůznějších surovin. Při pořizování pánve proto vybírejme především kvalitu, pak se nám pánev stane opravdu neocenitelným pomocníkem.

 

20648_medium

Kvalitní pánev

Dnes není problém vybrat si pánev, která splní i náročné požadavky. Důležitý je materiál, ze kterého je pánev zhotovena. Nejlepší je nerezová pánev vyrobená z kvalitní oceli. Mřížky na dně, které mají některé pánve jsou výhodné hlavně při opékání masových plátků, protože plátek nepřilne zcela ke dnu a nepřipaluje se. Pro některé další pokrmy již tak vhodné nejsou. Hlavně pro elektrické sporáky vybíráme pánev s rovným a pevným dnem, aby řádně přilehla k ploténce. Výhodnější je hlubší pánev, protože se z ní tolik nerozstřikuje tuk nebo nekypí tekutina. V pánvi s pokličkou můžeme vařit nebo dusit menší objemy celých pokrmů, například ze zeleniny. Samozřejmostí je delší a nepálivá rukojeť pro lepší manipulaci a nezbytností jsou další pomůcky, jako lopatky na obracení nebo vařečky. Pro pánve s teflonovým povrchem musí ale být takové, aby povrch nepoškodily.

Co vaříme na pánvi

Dobrá pánev nám může sloužit od rána do večera. K snídani si na ní rozpečeme nebo lehce osmahneme pečivo, pro vydatnější snídani si připravíme některý z vaječných pokrmů. Jako hlavní chod můžeme připravit minutku z masa a s dobrou přílohou a oblohou máme v krátké době připraveno jídlo i pro slavnostnější příležitost. Nebo na pánvi rychle usmažíme palačinky nebo lívanečky a máme moučník nebo nenáročný hlavní chod. Velmi dobře se vzhledem k ploše připravuje na pánvi jíška do polévky. Na pánvi smažíme přílohy z brambor, těstovin i rýže. Pánev umožní připravit i rychlé večeře z opečeného rybího, mletého či jiného masa. uzenin, vajec, různých bramborových či jiných placek, omelet, smaženého pečiva, teplých pomazánek a dalších surovin, kde jejich použití záleží tak trochu i na naší fantazii. V neposlední řadě se na pánvi dobře zužitkují různé přebytky z předcházejících jídel, jako jsou například brambory, knedlíky, rýže nebo menší kousky masa, kde je po opečení doplníme strouhanou zeleninou, vejci nebo sýrem a máme další chutné jídlo.

Jak vaříme na pánvi

Na pánvi především smažíme a opékáme. Zakrytý pokrm můžeme i dusit. Pánev využijeme i na ohřátí již tepelně upravených pokrmů.

Smažení na pánvi

Na pánvi smažíme maso obalené v trojobalu nebo v těstíčku, podobně obalenou zeleninu, bramborové přílohy jako hranolky nebo různé typy kroket, sladké lívance nebo palačinky. Osmažit zde můžeme i jíšku z tuku a mouky do polévky. Pánev nahřejeme, nalijeme na ni potřebné množství tuku a smažíme po dobu potřebnou pro zhotovení pokrmu. Smažíme většinou na oleji nebo ztuženém tuku. Správnou teplotu tuku zjistíme, když vhodíme do tuku kousek housky. Jestliže se kolem ní začne tuk okamžitě škvířit, má tuk správnou teplotu. Aby se tuk nepřepaloval, můžeme do něj vložit několik koleček očištěné mrkve.

Opékání na pánvi

Opékáme především maso a to maso všech druhů. Z kvalitnějších kousků masa můžeme připravovat krátce opékané minutky a ihned je podávat. Rychle opékat můžeme i mleté maso. Pro ostatní způsoby zde maso opékáme před konečnou úpravou dušením nebo zapékáním. Používáme co nejmenší množství tuku, pro dietní pokrmy můžeme maso v případě, kdy se přichytává na dno, podlít lžící vody. Dále opékáme různé uzeniny nebo pokrmy z nich, opět jen s malým množstvím tuku. Kromě masa opékáme také starší pečivo na různé topinky a toasty nebo vařené brambory jako přílohu.

Dušení na pánvi

Maso nebo jinou surovinu lehce osmahneme, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Používáme-li více surovin s různým stupněm měknutí, přidáváme je postupně.

Ohřívání na pánvi

I pro ohřívání jídla je pánev velmi vhodná, zvláště pokud potřebujeme ohřát menší množství jídla. Můžeme zde ohřát i maso a vedle něj hned přílohu. Proti mikrovlnné troubě má pánev tu výhodu, že se vše trochu opeče. Přitom můžeme do základu osmahnout cibuli, přidat i trochu sýra nebo přiklepnout vajíčko, trochu uzeniny a doplnit tekutými přísadami jako je smetana, kečup nebo jogurt.

přidejte na:
AZ - recepty.cz

23. 02. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Mám osvědčenou litinovou pánev a vaření bez ní by bylo těžší. Osvědčily se mi i pánve od Zepteru, ale litina je litina.

Ajaja 23. 02. 2010, 18:06