Ovoce a zelenina v naší kuchyni

19354_smallKaždý z nás ví, že čerstvé ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví nepostradatelné. Málokdo ale ví, že i když si nakoupené vitamíny přineseme domů, jejich nesprávné ošetření a uchovávání může mít špatný vliv na jejich kvalitu. Přinášíme vám pár tipů, jak zachovat v zelenině a ovoci co nejvíce hodnotných složek, aby se jejich konzumace spíše proti nám:

  • Ovoce a zeleninu uskladňujeme ve větrané, suché, chladné místnosti, rozloženou a vybalenou z obalů, protože jinak by mohlo dojít k zapaření a následné plísni. Některé druhy je možné uskladnit ve spodní části lednice.
  • Ovoce a zeleninu pečlivě očistíme od hlíny a jiných nečistot, při nutném skladování dbáme, aby zůstala suchá.
  • Kupujeme jen tolik, kolik sníme, protože čím déle uskladňujeme ovoce nebo zeleninu v lednici, tím více ztrácí své potřebné vitamíny.
  • Před konzumací dbáme na řádné omytí, protože zahrádkáři a pěstitelé používají různé druhy postřiků proti hmyzu a dokonce i na podporu růstu. V mnoha postřicích se nacházejí pesticidy, které mohou vážně poškodit zdraví dospělého. Mnohem nebezpečnější jsou však pro děti, které konzumují ovoce a zeleninu ve větší míře. Podle výzkumů může vzniknout v důsledku konzumace pesticidů u dětí dyslexie, agrese, hyperaktivita či nesoustředěnost dítěte.
  • Biofarmy nám sice nabízejí nezávadné plodiny, ale jelikož nepoužívají chemikálie a postřiky, mohou tyto plodiny dříve zplesnivět a také se brzo kazí. Ani tyto kusy zeleniny a ovoce nejsou úplně bez pesticidů. Mohou být takto kontaminovány v důsledku přímé manipulace s lidmi.
  • Dnes si již můžeme dovolit kupovat velké množství druhové zeleniny i ovoce. Pokud se ale rozhodneme koupit ji mraženou, nikdy ji po rozmražení nesmíme znovu zamrazit. Mraženou zeleninu ihned spotřebováváme. Do vařených a pečených pokrmů je lepší ji přidávat v mraženém stavu, uchová si tak více vitamínů.

Nezapomínejte proto ovoce a zeleninu řádně omývat teplou vodou, popřípadě je zbavit vrchní slupky nebo vrstvy. Pravidlo, že pod slupkou je nejvíce vitamínů, může být při množství použití pesticidů a jiných chemikálií zavádějící.

přidejte na:
Šéfredaktor

19. 01. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
A pokud je skladujeme v ledničce, nezapomínejme, jak jsou v ní rozloženy jednotlivé zóny, zejména "biofresh", kam patří zelenina. Jednak tato zóna vyhovuje teplotně, jednak zajišťuje udržení vlhkosti, takže ovoce či zelenina tak rychle nevysychají.

Ajaja 22. 01. 2010, 23:14

tepito
Nedávno jsem si někde přečetla,že citron nepatří v žádném případě do ledničky-nevíte,co je na tom pravdy?

tepito 03. 02. 2010, 16:41

Ajaja
Tak to slyším prvně, já ho tam klidně dávám

Ajaja 04. 02. 2010, 18:28

tepito
No právě-já taky,ale tam bylo něco v tom smyslu,že citrusové plody nejsou zvyklé na teplotu pod 5 stupňů a po zchlazení už nejsou tak kvalitní.Zajímalo by mě ,co je tedy správně.

tepito 04. 02. 2010, 18:39

Ajaja
A možná je to tím - ovoce a zelenina jsou všeobecně háklivé na příliš nízké teploty, proto v ledničkách ta fresh zóna, kde jednak nevysychají, jednak i teplota je jiná. Ona ta teplota není na všech úrovních ledničky stejná.

Ajaja 05. 02. 2010, 17:09

Chybějící obrázek
Rozhodně do lednice nepatří banány. U citlivějších jedinců potom mohou způsobit i zažívací problémy.

05. 03. 2010, 12:02

Ajaja
Ještěže nejsem citlivý jedinec, tedy pokud jde o banány....

Ajaja 05. 03. 2010, 18:16