Osvěžte se v létě mlékem a mléčnými výrobky

Léto je tady! Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

 
V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Měli bychom se ale do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci. 
 
 
 
„Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.“  
 
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
„Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví.“
 
Přednosti mléka a mléčných výrobků:
  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšují funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Nezbytné pro správný vývoj kostry
  • Podporují správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součástí redukčního programu
 
„Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto,“ dodává PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků http://bileminus.cz/.
 
Můžete se inspirovat recepty na:  
přidejte na:
Šéfredaktor

08. 07. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář