Novinky z Gastro Hradec

14. dubna se uskutečnil 16. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC, během kterého proběhla soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce  GASTRO HRADEC CARVING CUP. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích a na první letošní klání přijelo 40 řezbářů.

V předem připravených kompozicích u dospělých (kat. Z1) nikoho na pochybách nenechala Anna Strnadlová. Její kompozice obsahovala tradičně jemné květy a zároveň malé sošky, na kterých pracovala 14 dní. Druhý skončil Michal Cominardi, třetí Martin Šrejber, jenž si stejně jako vítězka loni dovezl zlato z Culinary World Cup v Lucembursku.

V kat. juniorů u kompozic letos poprvé mohly školy využít možnosti nasadit na práci až 3-členné týmy. Ale nakonec všechny překvapila Eliška Vostalová z HŠ Třebíč (viz fotogalerie), která kompozice splňující i 3D motiv vyřezala sama. Za ní ve zlatém pásmu skočila trojice z ISŠ Valašské Meziřící (Radek Vrána, Michaela Beerová a Jíří Sommer), na třetím Junior Carving Team Polička (Ladislav Pakosta - viz fotogalerie, Ladislav Votroubek a Luděk Soukup).

V další novince sprintu s určenými surovinami a limitem pro ně (kat.Z4) zvítězila další třebíčská studentka Lenka Sklenářová. Na dalších medailových pozicích skončil Jiří Chalupník z Poličky a Marika Podešvová z Valašského Meziříčí.

Vrcholem bylo nominační klání v kat. Z3 – Koš surovin v limitu 3 hod, kde se rozhodovalo o čtvrtém nominačním místě pro ČR na nadcházejícím Mistrovství Evropy v Německu. Jistotu účasti už měli tři řezbáři na základě výsledků z minulého roku. Přesto dva z nich brali tuto soutěž jako první ostrý trénink a nakonec obsadili druhé a čtvrté  místo – Eliška Vostalová a Martin Šrejber. Do Lipska se vítězstvím prořezal Ladislav Pakosta, když zvítězil se svojí kompozicí na téma láska. Třetí příčku v Z4 obsadil Jan Hajný.

Účast na ME je otevřená i dalším řezbářům, od 1. 5. do 30. 6.  je druhé kolo přihlášek, kde už není omezení  pro stát. V případě většího zájmu budou rozhodovat předchozí výsledky na světových soutěžích. Šanci na start mají i další řezbáři z Čech a Slovenska.

V Hradci Králové se poprvé představil loni nově vytvořený CZECH – SLOVAK CARVING TEAM, který má nyní 18 řezbářů z ČR a SR a jeho cílem je reprezentovat na vrcholných akcích v Evropě. Mezi členy jsou jak zkušení, tak mladé naděje. Velkým talentem poslední doby, který vše v Hradci 100% potvrdil v obou kategoriích, je bezesporu teprve 17-letá Eliška Vostalová. Má určitě šanci uspět mezi juniory v Lipsku. Do juniorské evropské špičky už loni pronikli mladíci Pakosta s Votroubkem, uspět může Vrána. Juniory má ČR opravdu na velmi dobré úrovni. Samozřejmě velké ambice se vkládají do Anny Strnadlové, Martina Šrejbera a týmu, který vede Miloš Skořepa.

Fotogalerie:

57765_medium

57766_medium

57767_medium

57768_medium

57769_medium

57770_medium

57771_medium

57772_medium

57773_medium

57774_medium

57775_medium

57776_medium

57777_medium

Pořadatelem soutěže GASTRO HRADEC 2011 byla ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR, POBOČKA VÝCHODNÍ ČECHY, jejím hlavním partnerem byla VITANA, a.s., na carvingové soutěži se podílela organizačně firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o..

Partnerem řezbářské části byly společnosti NESTLÉ professional a ČEROZFTUCHT s.r.o..

Luděk Procházka

odborný garant soutěže

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 04. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář