Není ocet jako ocet


Když se řekne ocet, všichni víme, o čem je řeč. Používá se už po celá staletí. Do našich spižíren neodmyslitelně patří stejně jako mouka, cukr nebo olej. Je výbornou chuťovou přísadou při přípravě různých pokrmů a pomocníkem při konzervování zeleniny. Znáte i jeho další využití? Skvěle vám poslouží jako přírodní dezinfekční prostředek, který je mnohdy účinnější, než drahé čistící přípravky.Vyznačuje se také dobrými léčivými vlastnostmi, které využívali již naši předkové. Ocet se vyrábí oxidací tekutin, které obsahují alkohol. Vzniká v průběhu dvou kvašení - alkoholového a octového. U prvního se cukr mění v alkohol, při druhém alkohol na kyselinu octovou. 

Nejběžnější druhy octa 

Existuje samozřejmě celá řada octů. Odlišují se chutí a vůní, podle toho, z čeho jsou vyrobeny. U nás jsou nejpoužívanější tři druhy - kvasný lihový ocet, vinný ocet a jablečný ocet. Lihový ocet se získává z žita, brambor nebo cukrové řepy. V mnoha domácnostech se používá jako koření, konzervační činitel, lék i čistící prostředek. Ke konzervaci a dezinfekci je nejvhodnější, ale k dochucování raději použijeme vinný nebo jablečný ocet. Vinný ocet vzniká z bílého nebo červeného vína a nejvíce je rozšířen ve Středozemí. Je vhodný pro všestranné použití v kuchyni, ideálně do salátů, omáček, marinád nebo dresingů. Kromě toho je výborným přírodním prostředkem proti plísním a bakteriím. Zklidňuje průjmy, tiší bolesti hlavy, dezinfikuje různé štípance a škrábance. Jablečný ocet se připravuje zkvašením jablečné šťávy. Sám o sobě představuje vydatný zdroj vitamínů a minerálů, především vápníku, hořčíku, sodíku či železa. Odstraňuje toxiny z těla, podporuje imunitu, pomáhá při revmatismu a dně, čistí lymfatické uzliny a pozitivně působí na srdce a cévy. V neposlední řadě příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a pomáhá při hubnutí. V kuchyni se využívá podobně jako vinný ocet a jako ochucovadlo do různých pokrmů. Kromě toho vám kterýkoliv ocet skvěle vyčistí celou domácnost. Odmastí radiátory, digestoře, naleští okna a zrcadla, odstraní pachy z lednice, poradí si s odolnými skvrnami,vybělí prádlo a poslouží vám dokonce i místo aviváže. 

To jsme zdaleka nevyjmenovali vše, co dokáže obyčejný ocet. Zlepší vám taky náladu a dodá energii. Stačí před každým jídlem vypít malou skleničku vody s jablečným octem. Ten obsahuje enzymy, které předcházejí vyčerpání. Budete se potom cítit svěží a plní energie.
přidejte na:
Jana Smidži

02. 09. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář