Není gril jako gril

K létu patří sluníčko, pláže a koupání stejně jako grilování. Kdo by neměl rád tu jedinečnou chuť a vůni grilovaného masa či zeleniny? Když jsem se letos rozhodovala, jaký gril si pořídím, zjistila jsem, že tato volba nebude vůbec jednoduchá záležitost. Nejprve jsem si naivně říkala, že gril zakoupím v prvním hypermarketu, který potkám, avšak mýlila jsem se. Při nákupu, kdy už jsem měla vybraného svého favorita, jsem zaslechla rozhovor mezi jedním manželským párem, který si shodou okolností také zrovna vybíral gril. Paní věděla o grilech asi tolik co já, takže se chtěla rozhodnou podle vzhledu a ceny, zatímco pán (pravděpodobně kuchař) ji začal vysvětlovat rozdíly mezi jednotlivými typy grilů. Stála jsem kousek vedle a dělala, že pečlivě studuji ceny a stabilitu grilů z nabídky, ale popravdě jsem natahovala uši, aby mi něco neušlo. Ani jsem netušila, že na výsledné chuti grilovaných specialit se podílí také kvalita a typ grilu.

 

Z monologu zkušeného grilovatele mi neušlo, že současnou špičkou mezi grily jsou značky Grandhall a Weber. Říkala jsem si, že více vědět nepotřebuji a začala jsem se kolem sebe rozhlížet a hledat tyto značky v daném obchodě. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem nikde žádný nenašla! Přesto jsem se nevzdala a rozhodla se zkusit své štěstí na internetu. Po několikahodinovém prohlížení webových stránek a prvotním šoku z ceny grilů vybraných dvou značek jsem se rozhodla zakoupit si gril značky Weber. K mému překvapení jsem byla postavena ještě před jedno rozhodnutí - jaký typ si objednám. Distributorská síť grilů Weber nabízí grily elektrické, plynové i zahradní grily na dřevěné uhlí. Zamyslela jsem se tedy nad tím, kde vlastně budu nejčastěji grilovat a začala jsem jednotlivé grily srovnávat.   

 

První typ, tedy elektrický gril, se hodí zejména do uzavřených prostorů, jimiž jsou balkony, terasy či kuchyně. Velkou výhodou těchto grilů oproti zahradním grilům je, že je lze používat i v chladnějším počasí nebo za deště. K dalším přednostem elektrických grilů patří snadná přenositelnost a údržba, avšak nevýhodou je, že se při grilování musíme nacházet v blízkosti elektrické zásuvky.

Druhým typem jsou grily plynové. I v této kategorii mi Weber nabídl široký výběr. Největší předností jsem shledala rychlou připravitelnost k použití a dobrou regulaci tepla, ovšem za nevýhodu považuji náročnější údržbu a ve většině případů i horší skladovatelnost mimo sezónu z důvodu větších rozměrů.

 

Posledním typem, který Weber nabízí je klasický zahradní gril na dřevěné uhlí.  Vzhledem k tomu, že jsem zjistila, že preferuji grilování na vlastní zahradě, rozhodla jsem se tento gril objednat.

Poté, co mi byl gril bez komplikací dovezen, jsem jej ihned vyzkoušela a byla jsem velice potěšena. Gril je stabilní a vzhledem k tomu, že je pojízdný, jej zvládnu lehce přemístit, jakmile je grilování ukončeno. Mimo masa jsem na něm již zkusila připravit zeleninové i ovocné špízy a musím říct, že oproti mému starému grilu se jedná o značný chuťový rozdíl. Kdo neokusil, neuvěří, já vřele doporučuji.

 

přidejte na:
Grilykrby.cz

01. 01. 2013


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
My mám malý gril, na kterém si dělám zeleninu, hermelíny nebo manželovi plátek masa a když je oslava, tak zapálíme oheň ve velkém grilu a uděláme kýtu. Manžel ho objednal z https://www.e-texim.cz/zahradni-grily/ a i když já maso moc nejím, tak kýtu z grilu si dám ráda. Tomu snad nemůže nikdo odolat :-) .

Týna Ryglová 28. 11. 2023, 21:05