Nemoci a jejich léčba

Dovolila jsem si v této době, kdy nás napadají různé choroby, dát sem několik - dost ... lidových a osvědčených rad. Jen nevím zda je to možné, v opačném případě prosím adminy o smazání příspěvku. Léta se tímto zabývám a mám mnoho účinných receptů, o které se chci podělit s ostatními. Nejsem autorkou a některé věci znaly už naše babičky,  vše je z moudrých knih.

NA BOLESTI V KRKU

Na bolesti v krku doporučuji cucat obyčejný ACYLPYRIN a pomalu ho spouštět do krku, tak aby se uchytil na bolavém místě tedy hlavně na mandlích, které obalí a léčí, je sice kyselejší, ale skutečně to pomáhá.

Trápí Vás chřipka nebo viróza? Jste unavení a otrávení? Poradíme Vám , jak se nepříjemných potíží zbavit. Vyzkoušejte zázvor, kterému naši předci přičítali bezmála čarovnou moc!

Bacily mají díky letošní teplé zimě doslova zelenou, takže nás protivné choroby kosí jednoho po druhém. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, než produkty farmaceutického průmyslu, zajděte do zelinářství a kupte si čerstvý zázvor!

Všichni ho známe jako koření ve vánočním cukroví či mase, případně v limonádách a pivu. Málokdo však ví, že zázvor má také skvělé léčivé účinky-pomáhá proti astmatu, vysokému tlaku, jaterním chorobám a mnoha dalším neduhům. Američtí vědci dokonce nedávno přišli s tím, že dokáže léčit nebo zpomalit i některé druhy rakovin, zejména rakovinu vaječníků a slinivky.

Proti bacilům bychom jen těžko hledali podobně účinný přírodní prostředek. Pro čerstvý zázvorový oddenek byste se měli vypravit hned, jakmile pocítíte nepříjemné pálení v krku či nose, nebo Vás roztřese zimnice.

Pokud je Vám chladno a přitom z Vás lije studený pot, zázvor Vás příjemně zahřeje, ale současně srazí horečku. Pomůže zlikvidovat zánět v krku, vyčistí tělo od jedů, zlepší zažívání, dodá energii i chuť k jídlu. Takže hurá pro zázvor a hned vyzkoušejte náš recept na báječný zázvorový čaj!

 

CHŘIPKU ZAŽENETE NA CHODIDLE

Šikovným stiskem se dá ulevit od bolesti i zlepšit zdravotní stav.

Svoje nohy týráme v úzkých botách, denně je používáme, ale často opomíjíme důkladnou péči o ně. Přitom se v nich nachází malý zázrak! Chodidla jsou totiž jako mikrokosmos, pod kůží se na nich jako hadi svíjejí tisíce jemných nervů, díky kterým si lehce můžeme pomoci od bolestí a aktivovat uzdravující síly. Až najdu mapku chodidla, dodatečně vložím.

 

KAŽDÉ MÍSTO NA NOZE JE PROPOJENO S JINÝM ORGÁNEM V TĚLE.

1 Čelo a vedlejší dutiny
2 Ramena a zátylek
3 Štítná žláza
4 Šíje
5 Horní lymfatické cesty
6 Žaludek
7 Ledviny
8 Slezina
9 Střeva
10 Slinivka břišní
11 Tenké střevo
12 Páteř

Teorie, která za tím stojí

Stejně jako na uchu, tak i na chodidlech se odrážejí všechny vnitřní orgány. Když zaznamenáme nějaké bolestivé místo, je to často upozornění na to, že v těle je něco v nepořádku.“

 

Kam sáhnout pro pomoc?

Kdo častěji trpí na chřipkové infekce, měl by si pravidelně masírovat spodní stranu bříšek na prstech u nohou (bod 1) a místo pod čtvrtým prstem (bod 5). Jejich stimulace posiluje činnost imunitního systému.

Ztuhlá ramena se dají uvolnit lehkým tlakem na spodní oblast palce (bod 2) nebo na horní střední oblast chodidla (bod 4).

Hyperaktivní štítná žláza se dá zklidnit masáží bodu 3.

Tlak na bod 6 uklidňuje žaludek,

bod 7 podporuje důležité prokrvení ledvin.

Bod osm povzbuzuje funkci sleziny,

bod 9 uklidňuje střeva.

Jemný stisk spodní střední část chodidla (bod 10) podporuje činnost slinivky břišní.

O trochu hlouběji uložený bod 11 má příznivý vliv na trávení v tenkém střevě.

A pokud vás bolí záda, pak vám pomůže masáž vnitřní klenby chodidla (bod 12).

 

VYPROŠŤOVÁK
Ingredience:
ocet, voda, jedlá soda.
Postup:
Zdá se podivný, ale pomáhá to. Navíc pokud máte po tahu 'v hubě jako v polepšovně', je úplně jedno co pijete a hůř vám už stejně nebude.
Takže:
Ocet zředíme vodou do mírně kysela, zneutralizujeme jedlou sodou (pozor, dost to pění) –

a vypijeme. Kupodivu nechutná to až tak odporně jak to vypadá.

Místo octové vody lze použít cokoliv kyselého (kyselina citrónová, lák z okurek nebo z kysaného zelí).

Pak chvilku počkáme, pojistíme to silnou kávou a odplížíme se do práce.

 

LÉK NA BRADAVICE
Ingredience:
česnek, ocet
Postup:
Česnek nakrájíme na plátky a zalijeme octem. Necháme 7 dní v uzavřené lahvičce.

Potom přikládáme každý večer na bradavici. Zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl.

 

FUNGUJÍCÍ FÍGL NA UCPANÉ DUTINY
Ingredience:
jakékoliv nosní kapičky,tyčinky do uší
Postup:
Vezmete si tyčinky do uší, pořádně pokapete nosními kapkami nebo postříkáte nosním sprejem, opatrně zasuňte CO NEJHLOUBĚJI do nosu..Tyčinky jdou skutečně zandat dost hluboko, kouká z nich nějaký 1-2 cm, nebolí to, pouze to asi díky kapkám lehce šimrá.

Toto se praktikuje 3x denně po dobu 15 minut /obě dírky současně/.
Jde o to, že se kapky dostanou i do postranních dutin a uvolní je.
Velmi dobré je zkombinovat tyčinky a horká vana,.

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Do litru vroucí vody přidejte lžičku nastrouhaného zázvoru (lze i více-s množstvím stoupá léčivý účinek), kousek skořice a tři hřebíčky a pět minut vařte.Pak vyndejte koření a nechejte mírně vychladnout. Podle chuti přidejte med a citron.

Při žaludečních potížích vynechejte skořici a hřebíček, zázvoru naopak dejte až polévkovou lžíci. Zalijte ho horkou vodou a po čtvrt hodině sceďte. Pijte teplé po doušcích.

TOHLE ZÁZVOR UMÍ:

Dezinfikuje, likviduje záněty a horečku

Tlumí nevolnosti, zažívací obtíže, bolesti hlavy, nervozitu

Pomáhá proti astmatu, vysokému tlaku, nemocem jater a údajně také proti rakovině

vaječníků a slinivky

Žvýkání čerstvého zázvoru tiší bolest zubů

Zázvorové koupele a čaj pomáhají při chřipce, nachlazení i alergiích

 

8 fíglů, jak přežít zimu bez nemocí

.

1. Pomocník z domácnosti: Olivový olej
Jak pomáhá: Zvláčňuje popraskané ruce a rty

Předtím, než vyjdete do zimy, potřete si ruce a rty olivovým olejem. Funguje také obyčejné máslo či margarín, ale na rozdíl od olivového oleje se tak dobře nevsáknou.

 

2. Pomocník z domácnosti: Váleček
Jak pomáhá: Zahřeje nohy

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit studených nohou je masáž válečkem. Jezděte jím po chodidlech po dobu 3 minut. Váleček má ještě jeden blahodárný vliv. Pomůže vám natáhnout šlachy, takže se vám bude snáze chodit po vánočních nákupech.

 

3. Pomocník z domácnosti: Kuřecí polévka
Jak pomáhá: Zmírňuje příznaky nachlazení

Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Většinu infekcí dýchacího ústrojí způsobuje produkce bílých krvinek, kterým se říká neurophily, ty zvyšují produkci hlenu. Kuřecí polévka zabraňuje tvorbě neurophilů.

 

4. Pomocník z domácnosti: Láhev horké vody
Jak pomáhá: Posiluje imunitu

Kdykoliv cítíte, že na vás »něco leze«, přiložte láhev s horkou vodou k vašemu hrudníku. Přesně pod hrudní kostí se nachází brzlík, který vytváří T-lymfocyty, buňky, jež jsou základem obranných funkcí organismu. Teplem jejich činnost posílíte.

 

5. Pomocník z domácnosti: Láhev whisky
Jak pomáhá: Likviduje bolest v krku

Někteří odborníci doporučují kloktat whisky s vodou. To by bylo ale zbytečné plýtvání. Úplně nejlepší je whisky vypít. Připravte si ozdravný nápoj. Vymačkejte půlku citronu, přidejte trochu horké vody, lžíci whisky a lžičku medu. Pokud nepijete alkohol, kloktejte slanou vodu.

 

6. Pomocník z domácnosti: Žvýkačka bez cukru
Jak pomáhá: Udržuje v kondici uši

Zánět uší patří k nepříjemným bolestem. Bohužel patří k častým nemocem zimního období. Při chřipce se smrkáním dostává hlen i do ušní trubice. Podle vědců se ale riziko, že onemocníte zánětem ucha snižuje o polovinu, žvýkáte-li pětkrát denně. Akt žvýkání totiž posouvá hlen z ucha. Sladidlo xylitol, které se dává do žvýkaček bez cukru navíc napadá bakterie, které problém způsobují.

 

7. Pomocník z domácnosti: Polštář navíc
Jak pomáhá: Ničí kašel

Pokud trpíte kašlem, určitě vám neuniklo, že váš stav se v noci zhoršuje. Je to proto, že se řasinky, kterým se říká cilia a které se vyskytují kolem plic a průdušek, narovnají a nemohou posouvat vrstvu hlenu. Hlen se pak hromadí, což způsobuje kašel. Když si hlavu podepřete polštářem navíc, chloupky zůstanou v původním stavu. Pokud netrpíte hlenovým kašlem, ale spíše suchým a šimravým kašlem, zkuste si dát prst do ucha a lehce jím zatřást.

 

8. Pomocník z domácnosti: Žárovka
Jak pomáhá: Zlepšuje náladu

V zimě se častěji cítíme pod psa. Nedostatek sluníčka snižuje hladinu hormonu štěstí serotoninu. Minutové cvičení s žárovkou vám jej pomůže doplnit. Sedněte si do místnosti, ve které můžete zhasnout. Vezměte posuvnou lampu s 60wattovou žárovkou. Posaďte se metr od lampy, ujistěte se, že ji můžete zhasnout z místa, na němž sedíte. Rozsviťte lampu a dívejte se do ní jednu minutu. Pak ji zhasněte, zavřete oči a soustřeďte se na záblesk světla, které máte před sebou, dokud nezmizí.

 

Vlhké ponožky proti rýmě
První pomoc na ucpaný nos? Zkuste své nohy nejprve ponořit do horké vody, potom namočte pár ponožek do studené vody, vyždímejte je a dejte si je na nohy. Přes ně si oblečte ještě pár čistých a suchých ponožek a šup do postele. Vlhké ponožky zlepší krevní oběh, což pomůže i vašemu ucpanému nosu.

Aspirin proti lupům
Rozpusťte 3 aspiriny ve vašem šamponu. Lupů se tak zázračně zbavíte, aniž byste si museli kupovat speciální drahé kúry.

Vyfoukejte ušní maz
Uši si na chvilku zahřívejte fénem. Stačí pár sekund a maz se rozpustí.

Bramborou proti ječnému zrnu
Bramboru dejte do mikrovlnky, rozpulte ji a zabalte do hadříku. Když vychladne tak, že je možné ji vzít do ruky, přidržte ji u oka na 10 minut.

Jahody proti zašednutí na zubech
Třete zuby jahodou. Přírodní kyseliny pomáhají vyčistit skvrny na zubech.

Smích vyléčí střeva
Dobrá nálada léčí. Dokonce i vaše střeva. Smích z plna hrdla jim zajistí dokonalou masáž.

Čokoláda na krk
Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku.

Zrníčka proti zápachu z úst
Nepříjemného zápachu z úst se zbavíte žvýkáním kávových zrnek.

Čaj pro voňavé nohy
Louhujte dva sáčky čaje v půl litru vody po dobu 15 minut. Výluh zřeďte dvěma litry vody a ponořte do něj nohy na 30 minut.

Na třísky mýdlem
Směs mýdla a hnědého cukru umístěte na náplast. Přiložte na třísku. Do rána je pryč.

Bramborou proti únavě
Nakrájejte umytou a oloupanou bramboru a na noc ji ponořte do sklenice studené vody. Vodu z brambory ráno vypijte.

Kečup pro blondýnky
Pokud vaše vlasy kvůli chloru v bazénu zezelenaly, potřete je kečupem a na 30 minut zabalte do fólie. Poté je opláchněte. Červené barvivo z kečupu zelenou zneutralizuje.

Koupel proti bolehlavu
Ponořte si nohy do horké vody. Krev vám bude proudit do nohou a tlak, který je v hlavě, zmizí. Při úporné bolesti přidejte do vody rozemletá hořčičná semínka.

Korek proti krvácení z nosu
Sedněte si nad umyvadlo a dejte si špunt mezi zuby. Nebo na zadní stranu krku přiložte svazek studených klíčů. Náhlý chlad způsobí, že se stáhnou krevní cévy ve vašem nose.

Banány na bradavice
Jednou denně po koupeli přikládejte na bradavice vnitřek z banánové slupky. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se viditelně scvrkne. Po léčbě, která by měla trvat maximálně 6 týdnů, úplně zmizí.

Máslo proti škytavce
Snězte lžičku másla z burských oříšků.

Na bolest hlavy s tužkou
Většinu bolestí hlavy způsobuje napětí svalů. Až bolest udeří, dejte si tužku mezi zuby. Nekousejte! Odpočinou si obličejové svaly a bolesti se zbavíte. Pro ještě větší úlevu otočte hlavou čtyřikrát na každou stranu. Pomůže také, když vypijete šálek silné kávy.

Čajový sáček na afty
Dejte si do pusy navlhčený sáček s čajem. Vydržte pět minut. Pokud máte opar, přiložte jej na opar.

Med na ranky
Malé ranky a škrábnutí se lépe zahojí, když je pokapete trochou medu. Med je antiseptikum, které pomůže vaše zranění očistit. Med působí protizánětlivě a ranka se bude rychleji hojit.

Soda na plísně
Přidejte do trochy vody lžíci jedlé sody a namažte si tím prsty u nohou. Opláchněte je, usušte je a poprašte kukuřičnou moukou.

Zubní pasta na štípance
Štípanec potřete co nejrychleji zubní pastou. Nebude vás svědit a nenateče.

 

 

Babičky radí...

Krvácení z nosu zastavíte zředěnou citrónovou šťávou.

Žáha vás přestane pálit, napijete-li se trochy osolené vody.

Rozpraskané rty se lépe hojí, natřete-li je smetanou.

Škytavku zastavíte, polknete-li rychle lžičku cukru.

Proti kašli pomůže cibulová šťáva s medem – po lžičkách několikrát denně.

Proti průjmu jsou velmi účinné sušené borůvky.

Bolest zubů: vedle nemocného zubu rozkousejte hřebíček.

Bolest v krku: asi 1,5 cm silnou vrstvu tvarohu vložte mezi dva šátky a jako obklad přiložte na krk.

Bolest hlavy: do šálku espresa si dejte několik kapek citrónové šťávy.

Chřipka: denně snězte dva syrové stroužky česneku.

Horečka: vlněné ponožky navlhčete ve vlažné vodě s octem a noste 1 hodinu.

Na menstruační bolesti je skvělé tření kotníku. Akupresura zabírá u 97 % žen.

Omdlení zabrání stahování »půlek«. Nažene se tak totiž více krve do mozku a ten má tak rázem dost kyslíku, aby krátkou slabost překonal.

 

 

SKOŘICE

Skořici máme spojenou především s vůní jablkového závinu, a také tehdy, když chceme ochutit svařené víno nebo propůjčit koláčům a sušenkám, případně i třeba pečeným jablkům charakteristické a s ničím nezaměnitelné aroma. Jenomže toto koření nám může poskytnout víc než jenom svoji vůni. Existuje několik druhů stromů poskytujících skořici, ale až do čtrnáctého století se používala pouze kůra planého skořicovníku, který roste v jižní Číně. Vždyť se zde také skořice jako koření používala již před pěti tisíci lety.

Oproti tomuto druhu se jemná vůně cejlonské skořice prosazovala na trhu s kořením jen velmi zvolna. Dnes je Cejlon, chcete-li Srí Lanka, hlavním světovým producentem tohoto koření. Ti, kteří o ní vědí něco víc, si z ní udělali pravidelnou součást života nebo alespoň životosprávy.

.

Cukrovka

Nedávné studie na zvířatech prokázaly, že skořice ohromně zvyšuje schopnost udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. To je samozřejmě dobrá zpráva pro diabetiky, jejichž problém spočívá právě v neschopnosti vytvářet si dostatek vlastního inzulínu.

 

Tady by snad měla pomoci už jenom čtvrtina kávové lžičky skořice denně. Od tohoto jejího působení se pak odvíjí i prevence onemocnění věnčitých tepen a vysokého krevního tlaku.

 

Nachlazení

Při jarním nachlazení, ale i vleklém kašli nám zase pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Příčinou toho, že tak dobře uvolňuje krk, je především obsažený skořicový olej, vyráběný, jak jinak, než z kůry skořicovníku. Ten působí proti bakteriálně a brání vzniku a růstu plísní, podobně jako to dělají skořicové tinktury a silice. Takže krk jsme si už vyléčili a můžeme

z něj sklouznout do žaludku.

 

Trávicí potíže

Skořice je dobrým lékem právě na žaludeční potíže, protože reguluje trávení a podporuje pravidelný pohyb střev. U břišních potíží ještě zůstaneme, pomáhá totiž také při bolestivé menstruaci. Pokud pokročíme o kousek níž, dostaneme se až na stehna, která často trápí ženy.

 

Celulitida

Přestože za oknem je zatím zima, oděvní firmy už připravují své kolekce plavek, takže je vlastně vhodná chvíle s tím něco udělat. Můžete se pokusit zbavit se nevítané pomerančové kůry zahřívacím skořicovým zábalem.

Budete na něj potřebovat: větší množství bílého tučného jogurtu, pár kapek olivového oleje,

5 lžic skořice, fólii nebo rozstřižený větší mikrotenový sáček a teplou deku.

 

 

Jestliže si pro sebe vyhradíte volnou hodinku času, můžete začít třeba hned.

Jogurt smícháte se skořicí, zakápnete olejem a promícháte. Pokud máte možnost přidat

i mořské řasy, které kůži dodávají minerály, rozhodně neváhejte a směs o ně obohaťte.

 

Meloun a detoxikace

Příjemná melounová detoxikace

Detoxikace může být náročná nebo úplně jednoduchá a hlavně velice příjemná a chutná. Žádné náročné vaření, pravidelnost stravy, shánění vybraných surovin, náročné procedury. V teplém letním období , když člověk ani nemá chuť k jídlu, je ideální detoxikační kúra z melounu. Celý den jíme neomezeně podle chuti vyzrálý meloun. Meloun = vitamínová bomba . Nejlepší by byla pokojová teplota, ne moc vychlazený.

Nejdůležitější obsahové látky

karoten, vitamíny B1, B2 , B6, C, kyselina křemičitá, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, zinek, fluor, měď, kyselina listová, kyselina pantotenová-vitamín B5, steriny, sekundární rostlinné látky

Léčivé účinky

 pročišťuje organismus a zbavuje ho od usazených produktů látkové výměny

 pročišťuje krev a lymfu

 pročišťuje ledviny a močový měchýř

 zpevňuje pojivovou tkáň a tím udržuje pokožku svěží a hebkou

 zlepšení nálady a zmírnění stresu

Kosmetika a meloun

 pleťová maska z melounu vyhladí pokožku a hydratuje ji, vnitřně užívaný meloun (nestačí samozřejmě jednorázově) zlepší kvalitu vlasů, kůže i nehtů a zmírnění celulitidy

Meloun se nemá kombinovat s jinými druhy ovoce, jí se samostatně a s časovým odstupem od jídla alespoň ½ hodiny. Půl hodiny také melounu trvá, než dorazí do střev.Kdyby se kombinoval s jídlem, došlo by ke kvašení potravy . Meloun patří mezi zásadotvorné potraviny, kterých bychom měli jíst více než kyselinotvorných. Bohužel v naší stravě je to právě naopak.

Meloun a hubnutí

Během celého dne jezte meloun a pijte pouze čistou vodu, případně zázvorový čaj. Dieta trvá 1-3 dny a odlehčí organismu, pročistí ledviny a močový měchýř, lymfu a krev, mírně splasknou i otoky končetin, zavodní se organismus. Meloun doplní minerální látky a vitamíny.

V případě, že dojde k pálení žáhy, použijte 3 x denně 2 jílové tobolky nebo již zmíněný zázvorový čaj nebo tinkturu Zázvor nakapejte do trošky vody a vypijte.

HYPERTENZE (VYSOKÝ KREVNÍ TLAK)

Recept :

  • Řebříček 20 g

  • Truskavec 20g

  • Třezalka 15g

  • Hloh 15g

  • Přeslička 15gramů

  • Čekanka 15g

  • Jmelí 15g

  • Kozlík 15g

  • Máta 15g

  • Divizna 7g

  • Heřmánek 7g

7-10 gramů bylinek vhodíte do 300g studené vody, necháte přejít varem, nevařit, 20 minut louhovat. Užívat 2x denně ráno a večer před jídlem l hodinu.

 

BOLESTI V KRKU

 

Vyžeňme angínu

Šalvěj 15gramů

Přeslička 15 g

Ibišek 15g

Polévkovou lžíci této směsi spaříme ve čtvrt litru vody a užíváme teplé až horké 3x až 5x denně

 

Další recept:

Slézová růže 10g

Ibišek 10g

Květ černého bezu 10g

Kávovou lžičku směsi spaříme v šálku vody a pijeme teplé až horké 3-5x denně

 

A ještě další recept na angínu

Ibišek kořen 20g

Lékořice /sladké dřevo/ 20 g

Podběl 10g /pozn. podle EU nyní podběl nemá léčivý účinek/

Anýz plod 10g

Heřmánek květ 10g

Polévkovou lžíci této voňavé směsi spaříme v 0,25 l a horké popíjíme po šálku 3-5x denně

 

 

 

KAŠEL

Čajíček pro děti od půl roku na čištění a  posilování dýchacích cest, udělaný s ohledem na škodliviny ve vzduchu

  • Proskurník-ibišek 15gramů

  • Jitrocel 10g

  • Řepík 10g

  • Meduňka 10g

  • Divizna 7g

  • Fenykl 5g

  • Mateřídouška 5g

  • Heřmánek 4g

Dětem od půl roku do 3 let l kávovou lžičku směsi dáme na 100 g vody- bylinky dáme do studené vody, přivedeme do varu, hned odstavíme a necháme 20 minut vyluhovat. Podáváme ráno a večer před jídlem.
Dětem od tří let podáváme 2 lžičky na 120 g vody a od šesti let tři lžičky na 200 g vody. Čaj sladíme čistou glukosou nebo medem.
U dospělých je dávka 7-10g bylinek na 300g vody.

 

Mateřídouška jako jedna z mála léčí i zastaralé nemoci a chronické stavy

  • Mateřídouška (nať) 5 dílů

  • Podběl (list a květ)5 dílů

  • Plicník (list, květ)4 díly

  • Proskurník (kořen a list)3 díly

  • Bez (květ) 3 díly

  • Divizna (květ) 3 díly

  • Lípa (květ) 2 díly

  • Komonice (nať) 2 díly

pozn. podle EU nyní podběl nemá léčivý účinek, čemuž po zkušenostech neveřím

Dvě ploché polévkové lžíce dobře promíchané směsi zalijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Dobře osladíme medem a pijeme po malých doušcích během celého dne. Pozor, podbělovou kůru provádějte max. 2-3 do roka, není zrovna zase zdravá na játra.

 

Při dlouhodobém suchém kašli je účinný čaj z bylin s  obsahem kyseliny křemičité a s kořenem prvosenky (Váňa)

  • Přeslička rolní 120g

  • Prvosenka jarní (kořen) 40g

  • Jitrocel kopinatý 40g

Tuto směs uvaříme ze 6 polévkových lžic na 6 šálků vody, vaříme po dobu 15 minut. Pijeme denně 3 šálky po dobu 1 měsíce.

 

DLOUHOVĚKOST

Uklidňující čaj, který zpomaluje i stárnutí
Možno užívat od 15 let do konce života.

  • Anýz 7dkg

  • Bez-květ 7 dkg

  • Kozlík 10 dkg

  • Mařinka vonná 10 dkg

  • Melisa 10 dkg

  • Plicník 10 dkg

  • Řebříček 20 dkg

  • Sléz- květ 10 dkg

  • Truskavec 20 dkg

7-10 g bylinek nutno vhodit do 300 g studené vody, nechat přejít varem (ne vařit) a ponechat 20 minut louhovat. Odvar užívat 2x denně, ráno a večer, vždy půl hodiny před jídle. Nesladit.

 

 

OREGÁNO – PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM

Účinky:
1) Antimikrobiální účinek
Velmi silné proti bakteriální a proti plísňový účinek organa je dán aktivitou thymolu a karvakrolu, které se nacházejí v organu ve značném množství.

2) Antikatarální účinek
Oreganový olej je velmi účinný expektorans, pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu.

3) Spasmolytický účinek
Uvolňuje křečovité stahy v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání a stimuluje tok žluči.

4) Tlumí kašel
Kombinace antikatarálního a spasmolytického účinku může vysvětlit schopnost organa tlumit kašel. Dále je prospěšný i antibakteriální účinek při infekčním kašli.

Vhodné aplikace oregána:

 bakteriální infekce

 plísňové infekce ( především candida albicans)

 chronický kašel

 bronchitida - zánět průdušek

 ochrana před poškozením volnými radikály

 trávicí potíže a nadýmání

Aktivní složky:
Thymol, karvakrol
Kontraindikace:
Je nutno se vyvarovat silnějším dávkám v těhotenství.

CHŘIPKA

Příčiny

Přes 200 virů.
Oslabení organismu.

Příznaky a diagnostika

 Bolest hlavy

 Únava

 Bolesti svalů a kloubů

 Škrábání v krku

 Kašel a rýma

 Žaludeční nevolnost, zvracení, průjem

 Zvýšená teplota

 Zimnice a horečka

Komplikace

Bakteriální super infekce virem oslabených sliznic - záněty průdušek, zápal plic

Klasická léčba

Antibiotika by se měli nasazovat pouze u lidí s oslabenou imunitou a chronickými nemocemi, kde hrozí bakteriální super infekce a rozvoj komplikací.
Antibiotika nezabírají na virová onemocnění!
Léky na snižování horečky jsou nutné též pouze u oslabených jedinců a trvá -li vysoká horečka dlouho a pacient je vyčerpaný.
Horečka je přirozená obranná reakce organismu.

Přírodní a doplňková léčba

Doporučují se 48 hodinový půst nebo jíst pouze velmi lehká jídla (ovoce či zeleninu).
Pití velkého množství tekutin ! ( 6 - 8 sklenic )
Klid na lůžku ! (žádná televize)
Pocení - možno podpořit hodně teplou koupelí a pitím teplého čaje s citrónem a medem ( horké koupele neprovádět při onemocnění srdce, cév , ledvin či při jiném závažném chronickém onemocnění )
Česnek nebo česnekové kapsle mají bakteriocidní účinek a snižují tvorbu hlenů

Potravinové doplňky:
Vysoké dávky vitamínu C (ester forma) - 3 až 6 g denně
Vironal - regenerační protivirový prostředek, posiluje imunitu, urychluje léčbu a rekonvalescenci

Aromaterapie:
Do koupelí můžeme přidávat několik kapek eukalyptového, levandulového, mátového či čajovníkového éterického oleje.
Tyto oleje můžeme používat i do aroma terapeutických lamp, abychom bránili šíření infekce.
Spiron - směs éterických olejů, pomáhá dezinfikovat prostor, příjemná vůně uvolňuje dýchací cesty
Čajovníkový éterický olej můžete vtírat do dlaní, šíje a slabin - zmírňuje příznaky
Levandulový éterický olej vetřený do spánků zmírňuje bolest hlavy a napomáhá spánku

Fytoterapie:
Bezinkový čaj, čaj z kombuchy, čaj z řebříčku, mátový čaj
Tužebníkový čaj zmírňuje bolesti svalů a hlavy
Odvar z kůry plané třešně pomáhá při silném kašli a rýmě

JEČNÉ ZRNO

Ječné zrno, malý vřídek na očním víčku (obvykle na mazové žlázce oční řasy), způsobuje jeho bolestivost a otok. Ječné zrno se zpravidla objevuje, jste-li vyčerpaní nebo unavení, a proto obzvlášť náchylní k infekcím. Domácí léčivé prostředky dokážou bolest zmírnit a uspíšit léčbu.

Ječné zrno obvykle nepatří k vážným problémům. Způsobuje je infekce v mazové žlázce oční řasy. Vše skončí zpravidla tím, že ječné zrno praskne a hnis vyteče; někdy ječné zrno zmizí bez prasknutí. Jestliže se ječné neléčí, trápí nás 7 až 10 dnů. Cílem většiny léčebných metod je ječné zrno zmenšit, urychlit jeho prasknutí nebo zabránit šíření infekce a vytvořit imunitu vůči další infekci.

PREVENCE - ječné zrno

Zvyšujte imunitu vůči infekci pravidelným cvičením, zdravou výživou a zvládáním stresových situací. Ječné zrno je nakažlivé, proto by postižená osoba měla denně měnit ručníky a žínky a neměla by se o ně s nikým dělit. Bydlíte-li s člověkem, který má jakoukoli bakteriální infekci, dávejte pozor, abyste se po kontaktu s ním nedotýkali očí. Vždy si nejprve umyjte ruce.

Nepokoušejte se vymáčknout hnis z ječného zrna. Pokud však samovolně praskne, opatrně hnis setřete.

Jezte denně dva stroužky syrového česneku, abyste posílili imunitu .

Uvařte si bylinkový čaj z následujících léčivých rostlin: ze světlíku (který pomáhá zmírnit jakoukoli infekci), z lopuchu nebo měsíčku (obě rostliny pomáhají proti infekci). Připravte si čaj, nechte ho vychladnout a udělejte si obklad. Opakujte každé dvě hodiny.

Jako doplněk léčby pijte denně dva šálky čaje z echinacey, lopuchu, vodilky, svízele a máty, abyste posílili imunitu.

BRADAVICE

1. Bradavici potíráme šťávou z vlaštovičníku, ale pozor - je jedovatý!

2. Postižená místa potíráme denně PROPOLISEM, po krátké době zmizí.

3. Vytrhněte kapradí i s kořenem, uvařte ho a v tom myjte postižená místa.

Bradavice schnou a opadnou.

4. Nechte alespoň 12 hodin odmočit v kbelíku vody starou sekyrku. Do této vody pak namáčejte postižená místa. Po čase bradavice opadne.

5. Hovězí maso nebo česnek máčejte 12 hodin v octu. Pak přikládejte na postižená místa, obvažte a ponechejte alespoň 24 hodin. Bradavice změkne a začne se vylupovat. Opakujte dle potřeby.

6. Plátek citronu přiložte na bradavici, ovažte a ponechejte, než citron vyschne. Opakujte tolikrát, než se vám bradavice vyloupne.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

Podle pověsti ji přinesli do Británie Césarovi vojáci, protože si mysleli, že ji budou potřebovat, aby se s ní mohli šlehat a tak se zahřívat. Až do nedávné doby se švihání kopřivami udrželo jako lidový prostředek proti artritidě a revmatismu. Dnes  se z kopřiv připravuje pročišťující jarní tonikum a z mladých listů i výživný zeleninový pokrm. Rostlina obsahuje: histamin, kyselinu mravenčí, acetyl a železo.

přidejte na:
Roxana

06. 12. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Tak pokud jde o zázvorový čaj, hlasuji pro něj všemi deseti - vyzkoušeno !

Ajaja 05. 12. 2009, 16:39

Roxana
A nejen to, já byh se to upila k smrti, jak mi chutná, protože mám odjakživa ráda pálivé věci, tohle se u zázvoru musí zohlednit, hlavně u dětí, že je pěkně peprný. Jinak ho znaly naše babičky, haha,ale my ne, protože vůbec nebyl.

Roxana 05. 12. 2009, 18:56

Ajaja
To je pravda, zlaté babičky ! Mně pomáhá proti zimomřivosti (krásně prokrví a je mi hned tepleji), je dobrý na prevenci nachlazení, proti bolestem hlavy, uklidní žaludek, v neposlední řadě upravuje vysoký krevní tlak a hlavně mi pomáhá proti RA (revmatoidní artritida). Pamatuji, když jsem vypila první hrníček, jak jsem "křivila hubu", dnes je to pochoutka.

Ajaja 06. 12. 2009, 10:52

Roxana
No jo, já ho taky piju jako lahůdku a kašlu na různé čaje z pytlíku!

Roxana 06. 12. 2009, 11:32

Chybějící obrázek
Pokud budete příště přispívat dalším článkem. Zkuste ho nejdříve zformátovat do jednotné podoby a pak ho teprve nakopírovat. Vypadá to lépe. Byli bychom ale všem uživatelkám vděčni za zdroj, odkud moudra čerpali, protože to opravdu vypadá neautenticky. Ponecháme Vám článek v původní podobě a téma není na škodu. Pokud chcete přispět svými znalostmi o bylinkách a koření, určitě se o ně s námi podělte v komentářích v katalogu bylinek a koření. Děkujeme!

Šéfredaktor 06. 12. 2009, 19:51

Roxana
Sama uznávám, že tady bylo od všeho trochu a bylo toho moc najednou. Je lépe to rozdělit do kategorií, ale asi jsem toho už měla v jednu v noci dost. Což mne neomlouvá. Dále na toto téma sem už nehodlám přispívat, neboť vypracovávám vlastní stránky, které budou už rozděleny do oblastí, zdrojů informací, spolupráce s bylinkáři, zkušenostmi nemocných a spolupráce s lékařem. Toto bylo jen pro pomoc těm, na ktré něco leze, jsou to babské rady, ve většině případů, dále Marie Treben a úryvky z akupresury chodidla.

Roxana 06. 12. 2009, 22:02

Chybějící obrázek
prima článek, jsem ráda, že si dala takovou práci a shrnula vše do jednoho článku, alespoň máme vše pěkně pohromadě, super

planeta 14. 04. 2015, 08:58