Nahlédnutí do kuchyně Francouzů

Každá země má své gastronomické speciality a chutná národní jídla, Francie je ovšem kolébkou kuchařského umění. Francouzská klasická kuchyně je ojedinělá díky své staleté tradici, přírodním a klimatickým podmínkám. Francii proslavilo po celém světě mnoho klasiků kuchařského umění, především pak Brillat Savarin a August Escoffiér.

32059_medium

Jaká je Francouzská kuchyně?

Přípravě pokrmů je ve Francii věnována obrovská pozornost, každý kraj má své vlastní typické speciality. Mnoho venkovských receptů dnes zná celý svět a jsou velice oblíbené. Obecně se tato kuchyně vyznačuje pestrostí, jednoduchostí a lehkou stravitelností díky přírodním technologickým úpravám potravin, také se zde ve velkém používají rozmanité druhy koření, čerstvých bylinek a přísad.

Co je typické?

Ve velké oblibě mají Francouzi míchané předkrmy, silné vývary a jemné krémové polévky. Často se připravují ryby, mořští korýši a hlemýždi. Příprava masa, brambor, zeleniny a ovoce je rozmanitá. Sýry tvoří široký sortiment, podávají se jak v původním stavu, tak i při zpracovávání různých pokrmů.

Koření ve Francii

Koření patří k samozřejmostem francouzské kuchyně. K přípravě jídel se využívá hlavně koření domácí. Estragon se přidává do hovězích polévek, do pokrmů ze zvěřiny a z vnitřností. Dává se také do salátů, k chřestu a je součástí směsí bylinek (fines herbes), kterou se potírá hovězí, telecí a rybí maso. Kerblík se běžně přidává do polévek a do brambor. Francouzi často přidávají bazalku, rozmarýn, šalvěj a saturejku při úpravě skopového a jehněčího masa. Směs koření z estragonu, petrželky a bobkového listu (bouquet garni) se svazuje a zavěšuje nad hrnec s vařeným  či dušeným masem. Používá se také pro přípravu drůbeže, ryb a divočiny.

Příprava masa

Jemné a kvalitní druhy mas jsou zpracovávány na minutky. Ostatní masa se pečou nebo se z něj vaří ragú, omáčky, šťávy a pěny. Zvěřina se s oblibou dusí na víně, je vhodná na paštiky a další speciality. Zajímavým pokrmem je šunka v petrželovém rosolu, nebo kohout po vinařsku. Za specialitu je považován domácí králík.

Moučník nebo sýr?

Sladký moučník netvoří vždy závěr menu, spíše se podává jeden nebo více druhů sýra výrazné chuti, barvy a tvaru. K sýru je třeba podávat také správný druh vína. Červené víno s plným buketem se podává k sýrům s jemnou plísní na povrchu, polotvrdé sýry s lehkým červeným vínem, bílým suchým a nebo s  rosé. S plným burgundským vínem je podáván roquefort. Středně sladké bílé víno a víno rosé doplňuje chuť smetanových sýrů. Sýry lze podávat také s malinami, jahodami a cukrem.

K čemu dále víno?

Ve Francii zaujímá víno významné postavení. Bílé víno je vhodné k rybám, ústřicím a rakům. Burgundské temně červené víno – Beaujolais  pak ke zvěřině a hovězímu masu.

Co k pití?

Kromě vína se podávají chutné citrónové limonády a ovocné mošty. Francouzi velmi rádi pijí kávu, obvykle se sklenkou alkoholu.

přidejte na:
Kate

14. 08. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář