Mléko rozvášní vaše chuťové pohárky na MilkParade

Bez mléka to v kuchyni nejde. O tom vás přesvědčí špičkoví kuchaři během foodfestivalu MilkParade. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20.5. do 9.6. Ve vybraných restauracích po celé ČR ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.). 

 
Mléko rozvášní vaše chuťové pohárky na MilkParade
V kuchyni? Jedině s mlékem a mléčnými výrobky
„Já, mléko a mléčné výrobky jsme nerozluční přátelé,“ prozrazuje šéfkuchař prvotřídní restaurace Le Papillon Martin Ševít. „Jako šéfkuchař hotelové restaurace nabízím mléko a mléčné výrobky v podstatě celý den. Je bohatě zastoupeno na našem pestrém snídaňovém bufetu a následně je součástí různých pokrmů našeho a la carte jídelního lístku restaurace Le Papillon. Stará lidová moudrost praví, že mléko ničím nenahradíš, a tím se řídím i já.“
 
Festivalové menu restaurace Le Papillon:
  • Předkrm: Jemný kozí sýr obalený v  praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem
  • Hlavní chod: V mléce pošírovaný filet z bílé tresky s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou
  • Dezert: Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou
„Při přípravě MilkParade menu jsem se rozhlížel po domácích produktech. Pro předkrm jsem vybral kozí sýr v bio kvalitě z kozí farmy v Bělé v Jeseníkách. Pro hlavní chod jsem zvolil šetrnou úpravu hřbetního filetu z bílé tresky – pošírování v mléce. Tato úprava zaručuje uchování všech důležitých látek a vitamínů. Jahodové cappuccino jako dezert kombinuje čerstvé jahody s mlékem a domácí jogurtovou zmrzlinou,“ upřesňuje Martin Ševít, šéfkuchař restaurace Le Papillon.
 
Mléko rozvášní vaše chuťové pohárky na MilkParade
Vyzkoušejte „emocionální kuchyni“
O tom, že se máte na letošním MilkParade opravdu na co těšit, vás přesvědčí i účast dalšího mistra kuchařského umění, a to Jaroslava Zahálky, šéfkuchaře restaurace MOOD. Pro přípravu menu si zvolil „emocionální kuchyni“. V čem tkví její tajemství? „Hodně se zde působí na emoce, je to určitá přeměna textury i chutě pokrmu,“ upřesňuje šéfkuchař restaurace MOOD Jaroslav Zahálka. „Hrajeme si s nápady, formou i texturou. Například u předkrmu je kozí sýr, který je jinak velice silný, hustý a těžký. My jsme mu dodali odlehčenou texturu a jemnější chuť, která hraje s ostatními chutěmi a vůněmi na talíři. Dále třeba řepa je v předkrmu přeměněná na želé, používá se často i pěna. Je to tedy zejména hodně o emocích a prožitku.“
 
Festivalové menu restaurace MOOD:
  • Předkrm: Terina s kozího sýru se želé z červené řepy a octem Jerez a fava fazolkami
  • Polévka: Hráškový krém s mátovo-mléčnou pěnou
  • Hlavní chod: Vepřová panenka obalená ve slanině Pancetta ozdobená houbovou pěnou podávaná s ravioli plněnými ricottou a se šalvějovým máslem
Proč vyhrálo u pana Zahálky právě toto menu? „V zadání bylo samozřejmě mléko. Dále bude jaro, proto se v něm objevuje hrášek, kozí sýr, řepa, houby a další sezónní suroviny. Panenka je ozdobená houbovou pěnou, není k ní nutná hutná omáčka, stačí s ní jen vhodně doplnit kombinaci chutí. Doufám, že vám naše menu bude chutnat,“ dodává s úsměvem šéfkuchař špičkové restaurace MOOD.
 
O tom, že zde ochutnáte skutečné pochoutky, svědčí také bývalé dlouholeté členství pana Zahálky v elitním klubu Clubs de Chefs, který sdružuje osobní kuchaře prezidentů, králů a ostatních hlav států. V restauraci MOOD tak vyzkoušíte kulinářské umění, které ocenili například Václav Havel, italský prezident Giorgi Napolitani, či hvězdy velkého formátu jako je Vin Diesel nebo Edward Norton. 
 
Mléko rozvášní vaše chuťové pohárky na MilkParade
MilkParade i pro lidi s laktózovou intolerancí 
Možná trpíte vy nebo někdo z vašeho okolí nesnášenlivostí laktózy. I přesto se můžete festivalu MilkParade zúčastnit! „Bezlaktózové“ menu si pro vás připravila brněnská restaurace Bohéma.  „Poslední 2 roky se setkávám s poptávkou hostů na sestavení menu s různými dietami. Naposledy jsme připravovali menu pro 30 hostů, kteří byli alergičtí na mrkev, cibuli, česnek, laktózu či lepek. Bylo to těžké, ale zvládlo se to skvěle,“ zmiňuje Daniela Kundrová, provozní brněnské restaurace Bohéma. „Festival MilkParade byl proto velkou výzvou vytvořit menu z mléčných výrobků bez laktózy. Tedy produktů z mléka, z něhož je odstraněn mléčný cukr – laktóza.“ Strava bez laktózy pro člověka s laktózovou intolerancí nepředstavuje žádnou dietu nemocného, ale zdravý způsob stravování. 
 
Festivalové menu restaurace Bohéma:
  • Předkrm: Carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem
  • Hlavní chod: Filírovaný flank steak s pažitkovým máslem a smetanovými bramborami
  • Dezert: Terinka z bílého chřestu a smetany doplněná chutney ze zeleného chřestu
Proto neváhejte a vyzkoušejte jakékoli festivalové menu. Lahodný oběd či večeře vás vyjde od 290 do 490 Kč. Můžete se zúčastnit pouze na základě rezervace přes portál www.milkparade.cz. Zde najdete i komplexní menu všech zúčastněných restaurací MilkParade. 
přidejte na:
Šéfredaktor

24. 05. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář