Mléko na talíři

O tom, že mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo, se můžete přesvědčit na festivalu Mléko na talíři www.mlekonataliri.cz, který pořádá společnost Alakarte.cz. Festival se uskuteční ve vybraných restauracích od 6. do 26. srpna v Praze a nabídne tříchodová menu plná mléka. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že půjde o sladké pokrmy nebo mléčné koktejly, opak je pravdou. Sladké dezerty sice v nabídce restaurací nechybí, ale i milovníci masa a ryb si přijdou na své.

61110_mediumFestival Mléko na talíři navazuje na tradici loňského ročníku a přináší hostům tříchodová menu za 290 Kč, která obsahují mléko v nějaké podobě v každém chodu. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit například na telecí pečeni v mléce s česnekem a zeleninou, houbový krém s hlívou ústřičnou a portobello, filet z mořského vlka pošírovaný v mléce či tradiční kulajdu s hříbky a křepelčím vejcem a milovníky italských pochoutek jistě potěší mozzarella z buvolího mléka s rajčátky a čerstvou bazalkou. Z dezertů jsou k ochutnání zejména sezónní záležitosti. „Pro své hosty jsme jako sladkou tečku připravili palačinky s malinami, borůvkami a jahodami, které jsou marinované ve sladkém balzamikovém octu, láká na dezert Steven Trumpfheller z restaurace U Emy Destinnové.

61109_medium

Mléko a mléčné výrobky jsou běžnou součástí našich jídelníčků i součástí denního provozu kuchyně v restauraci, nicméně podle údajů Agrární komory spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. I z toho důvodu vznikají projekty na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků. „Festivalem chceme ukázat, že mléko a mléčné výrobky jsou suroviny, které mají v kuchyni své nezastupitelné místo,“ vysvětluje záměr festivalu Pavel Suchánek, ředitel pořádající společnosti Alakarte.cz. „Mléčné výrobky používáme v kuchyni při vaření denně, proto jsme se do tohoto projektu rádi zapojili,“ říká Renata Melková, majitelka restaurace Ambrosie.

61134_medium

Názory na mléko a mléčné výrobky jsou mnohdy rozdílné a ne každý považuje mléko za zdraví prospěšné. Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice spíše dlouhodobě klesá. Před rokem 1989 se průměr pohyboval okolo 260 kg na osobu za rok, v roce 1995 to pak bylo pouze 190 kilogramů. Údaje pro rok 2011 pak ukazují jisté zlepšení, v tomto roce připadlo na osobu a rok 227,6 kg. Zdá se tedy, že Češi si cestu k mléku a mléčným výrobkům opět pomalu hledají. Z dostupných údajů Agrární komory o spotřebě konzumního mléka ke konci roku 2011, byla v České republice jeho spotřeba 57,6 litrů za rok. Jen pro srovnání v ostatních evropských zemích se průměr spotřeby konzumního mléka ke konci roku 2010 pohyboval okolo 90 litrů na osobu a rok. Největší spotřeba pak připadla na Finsko, jehož spotřebované množství pohybovalo okolo 170 litrů ročně. Stále více se také prosazuje trend upřednostňovat čerstvé mléko oproti trvanlivému, což je jistě dobře, protože je zdravější, a také chutnější. Čerstvé mléko také jednoznačně doporučují šéfkuchaři všech festivalových restaurací.

61135_medium

A s jakými mléčnými výrobky pracují šéfkuchaři nejraději? „Velmi rád se s mlékem setkávám v podobě kozích, ovčích anebo bůvolích sýrů, jmenuje oblíbené mléčné produkty Petr Láznička, zástupce šéfkuchaře v Chateau St. Havel. Stejně to vidí i šéfkuchařka restaurace Dock House Petra Sahajdáková: „Při vaření používám celou řadů produktů z mléka jako je smetana či tvaroh, ale nejčastěji a velmi ráda využívám různé druhy sýrů,“ uvádí. Sýry se objevují také v samotné festivalové nabídce, ale milovníky dobrého jídla čeká i řada jiných mléčných pokrmů. Celá festivalová nabídka je k dispozici na www.mlekonataliri.cz, kde si lze jednoduše rezervovat stůl. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace:

U Emy Destinnové, Praha 2 (šéfkuchař Steven Trumpfheller)
Chateau St. Havel, Praha 4 (šéfkuchař Ondřej Slanina)
Fama Grand, Praha 1 (šéfkuchař Pavel Hrabálek)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař David Uher)
Amade Restaurant, Praha 1 (šéfkuchař Radek Šubrt)

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 08. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář