Meruňky - elixír zdraví


Máte v oblibě meruňky? Nemám na mysli dovozové odrůdy, na které narazíte v každém supermarketu. Lákají svým vzhledem, ovšem chuťově se těm naším z Jižní Moravy nemohou vyrovnat. Moravské meruňky jsou totiž to nejlepší, co můžete sehnat. Jsou daleko lahodnější, šťavnatější a sladší a kdo využívá jejich sezóny, dělá jenom dobře.


Odkud se vzaly?

Meruňky pocházejí ze subtropických oblastí střední a jihovýchodní Asie, zejména z Číny. Během 17. století se začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy a k nám se dostaly z Itálie. Nejvhodnější klimatické podmínky pro jejich pěstování jsou právě na Jižní Moravě.


Jak prospívají našemu zdraví?

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují velké množství provitamínu A, což je antioxidant, účinný v prevenci nádorových chorob. Už při konzumaci tří plodů pokryjete více než polovinu jeho denní  dávky. Dále v nich najdeme vitamín C, vitamíny skupiny B, mnoho draslíku, železa, fosforu, vápníku nebo hořčíku. Důležitá je také kyselina listová, která snižuje riziko demence a je prevencí proti vysokému tlaku. Toto ovoce, kromě jiného, zvyšuje imunitu organismu, je skvělou zbraní proti infekcím, má příznivý vliv na kůži, vlasy a nehty, zlepšuje astmatické stavy. V neposlední řadě omlazuje a zpomaluje stárnutí buněk a zlepšuje náladu. Měly by se často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože pozitivně ovlivňují sliznici plic. Pro svůj nízký kalorický obsah (pouze 57 kcal ve 100 gramech) jsou velmi vhodné pro redukční dietu. Doporučuje se za rok sníst 2,5 až 3 kilogramy tohoto zdravého ovoce.


Meruňky v kuchyni

Abychom maximálně využili prospěšné látky, konzumujeme je nejlépe čerstvé. Buď samotné nebo je přidáváme do ovocných salátů, pohárů, koktejlů nebo zmrzlin. Kromě toho se dají zpracovat i tepelně. Připravují se z nich kompoty, marmelády, šťávy nebo třeba přesnídávky. Výborné jsou i v tekutém stavu. Čerstvé nebo kompotované se využívají na různé koláče a moučníky. A kdo by neznal sladké meruňkové knedlíky - lahůdku léta? Oblíbené jsou i sušené meruňky, které si nejenom zachovávají své cenné živiny, ale pomáhají nám např. v boji proti zácpě. Stačí sníst 3 až 5 plodů denně a problémy s vyprazdňováním zmizí.

Tak neváhejte a vychutnejte si období meruňkových hodů!


přidejte na:

11. 07. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář