Jaro a medvědí česnek

Je jaro, všechno se začíná zelenat, tak proč nevyužít to co nám příroda nabízí.

Kromě mladých kopřiv, šnytlíku, petrželky či květů fialek se na náš jídelníček opět zařadil medvědí česnek. Naši předci jej hojně používali jak k dochucování jídel, tak i jako přílohu nebo součást salátů.

Příprava medvědího česneku je jednoduchá a hlavně rychlá.
Oprané listy krátce spaříme osolíme a opepříme a hned můžeme podávat jako přílohu k masům místo špenátu. Dobrý je i smíchaný s listovým špenátem, který pak nemusíme česnekovat.
Čerstvé omyté listy můžeme použít místo hlávkového salátu, ale lepší je medvědí česnek smíchat s listovými saláty a polít svým oblíbeným dresingem či jen kysanou smetanou.
Rozsekané listy můžeme použít všude, kde se normálně používá česnek do omáček, pod pečeně, ale i třeba do jogurtu nebo zakysané smetany s trochou soli a bílého pepře vznikne výborný dipp k jarní grilovačce.
Medvědí česnek se dá koupit v marketech, ale od března do začátku května jej nasbíráte i v lužních lesích podél řek a potoků, kde hojně roste.
Jen je nutné dát pozor na záměnu s konvalinkou. Konvalinka, ale nemá česnekovou vůni a na rozdíl od česneku, má listy z vrchní strany lesklé.

Medvědí česnek jako léčivka se používal při močových a zažívacích problémech-je mírně močopudný a projímavý.

přidejte na:
hOJSADLO

19. 04. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář