Máte chuť na Pangase?

58544_medium

Tak jsem před nedávnem narazila na VELMI zajímavý článek o dnes tak oblíbené rybě. Pangasius. A tak se s Vámi o něj dělím.

Bohužel stává se obecně známou pravdou, že kvalita některých potravin, jež jsou nabízeny v českých supermarketech, je dlouhodobě špatná. Záhadou stejně nepochopitelnou potom je, proč takové potraviny lidé vlastně kupují? Některé z nich nám totiž mohou - častěji než si dokážeme připustit - pocuchat nejen krátkodobý metabolismus, ale poškodit i zdraví vůbec.

Znáte rybu jménem Pangas? V různých encyklopediích ji najdete pod názvem Pangasius. Tahle ryba je údajně v poslední době nejprodávanější rybou u nás. To ale není - vzhledem k původu této "pochoutky" - žádný důvod k radosti.

Možná si mnozí z vás myslí, že jde o rybu mořskou, tedy rybu díky vysokému obsahu jódu zdraví prospěšnou. To ale není pravda. Pangas je sladkovodní sumcovitá ryba, pěstovaná s vietnamskou pracovitostí kdekoliv to jde, ale pouze uměle v pěstírnách na řece Mekong. Řeka Mekong je ale odpadní stokou Asie ve které se kumuluje veškerá špína Thajska, Laosu a Vietnamu (to je obecně známá věc). Ať nám tedy nikdo neříká, že tohle prostředí není pro pěstování ryb zdraví nebezpečné. Zde pěstované ryby mohou trpět (a taky obvykle trpí) kožním parazitem, který se usazuje na jejich žábrách. Tento parazit se likviduje látkou zvanou malachovitá zeleň a už vůbec není tajemstvím, že tato látka je silně karcinogenní. Zdá se tedy, že tato asijská ryba se koupe pouze v desinfekci, aby se ve stísněném prostoru ochránila proti plísním a parazitům.

Ryba Pangas v teplé vodě rychle dorůstá do jateční velikosti. Je hodně žravá, ale čím je krmena, zůstává vietnamským tajemstvím. Pokud by jste nevěděli, kde se pěstuje, potom by asi nejvíc vadilo,  že nechutná jako ryba. Je zvláštní, že to nikomu nevadí, protože ryby přece jíme proto, že chutnají jako ryby. Pangas ale takový není. Maso je sice měkké až máslo, nemá kosti, což mnozí považují za velkou výhodu, ale přiznejme si, že nemá ani žádnou specifickou rybí chuť. Možná je to způsobeno chemikáliemi, které stojí za jeho přepravou z Asie na pulty evropských obchodních řetězců.

V některých evropských zemích je prodej této ryby kvůli jejímu původu a způsobu pěstování zakázaný. V Česku pochopitelně - jak jinak - nikoliv. Pokud se na tuto rybu podíváme laboratorně zjistíme, že výsledky vyživovacích hodnot jsou nevalné. Ryba v sobě nemá bohužel vůbec nic. Pangas je prostě klasický "amaroun" bez chuti, zápachu a zdraví prospěšných látek. Napadlo Vás někdy proč se prodává pouze jak fileta? Celou rybu uvidíte na pultech málokde, takto upravená zamražená a rozporcovaná k nám cestuje přes půlku světa. Proč asi? Možná je prostředím, kde se pěstuje, tak zdevastovaná, že je lepší ji nevidět.

O její skutečné kvalitě může leccos napovědět i její cena. Není vůbec drahá. A pokud vezmete do úvahy, že v Asii, jak známo, téměř neexistují kvalitativní normy pro potravinářskou výrobu, skoro určitě bude lepší a zdraví prospěšnější např. treska tmavá či bílá, než z podivného prostředí pocházející Pangasius.

Prostě, pokud člověk neví, nic neřeší, ale co teď? Pořád máte chuť na Pangasiuse?

*převzato z časopisu Víno a Styl

přidejte na:
Ellis

04. 07. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
hOJSADLO
Nevěřte fšenu co píšou v tisku <a href="http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/">http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/</a>

hOJSADLO 13. 08. 2011, 23:22

Chybějící obrázek
Něco na tom asi bude, ale stejně si myslím, že na každém šprochu, pravdy trochu....mě osobně tato "ryba" nechutná...takže ji ani nekupuji, ale článek mi přišel zajímavý.

Ellis 15. 08. 2011, 14:03

JanaB
Přečetla jsem si odkaz na hoax. Nevěřím také v závadnost této ryby. Také v televizi o to hovořili. Já ho občas vařím a chutná mi. Kdyby jste věděla, čím se krmí např. prasata, tak z vás bude vegetarián. Víte, kolikrát se musí dělat chemický postřik v sadech, aby jste si mohla koupit krásná zdravá jablka? Jak píše hojsadlo - nevěřte všemu, co se píše.

JanaB 26. 10. 2011, 04:10

tepito
Pangasius mi taky nechutná,nekupuju ho,chybí mi rybí chuť.Ale máte pravdu,že je naprosto děsivá neznalost nakupujících, co vlastně si domů odnášejí.Kuřetá nejen nadopují antibiotiky,ale krmí je granulovaným odpadem.Chudinky krávy-býložravci požírají svůj vlastní druh ve formě masokostní moučky...Ovoce,zelenina-ten samý humus.Jablka se máčí do chemických lázní,aby dlouho udržela svůj vzhled-doporučuji jablko ze supermarketu řádně před konzumací vydrbat,asi jako chemicky ošetřené citrusy....

tepito 02. 01. 2012, 07:27

Chybějící obrázek
mal som ju raz a necitil som rozdiel medzi rybou a bahnom z dunaja...takze odvtedy pangasiusa nechcem...

niio 14. 02. 2012, 15:00

Chybějící obrázek
Pangasius nechutná jako ryba, ale to ani candát nebo jiné druhy sladkovodních ryb. Ne všechny ryby musí chutnat stejně. Pangas nedávno prošel testy na d-testu a byl v pořádku. Záleží i na kvalitě, když si koupíte rybu za 50Kč v supermárketu nesmíte se divit, že si nepochutnáte. To ani na kuřeti, které připutuje ze zámořských velkochovů.A ani se neptejte, čím že je to krmí. Pangase využívám právě pro tu jeho neutralitu. Pangas vařený ala slepice na paprice nemá chybu. Je dobrý i v ostřejších jídlech indické kuchyně. A nejlepe chutnají kousky ryby, přimíchané, s cibulkou, nastrouhaným sýrem a kari, do těsta na bramboráky. Mňam!!!!

danus 29. 02. 2012, 12:40

Chybějící obrázek
Stanovisko Státní veterinární správy ČR (19.11.2009) V poslední době se šíří po netu špatnou češtinou psaný údajně odborný článek o hrozném pangasovi chovaném ve Vietnamu, který je plný všech možných reziduí, malachitovou zelení počínaje a hormony konče. Při pozorném čtení snad soudný člověk pochopí, že jde o klasické nactiutrhání. Nicméně seménko nedůvěry je zaseto a již jsme odpovídali na několik dotazů, například i od provozovatele školních jídelen, jak je tomu doopravdy. Státní veterinární správa ČR zorganizovla dvě kontrolní akce zaměřené na ryby. Jedna se speciálně týkala pangase původem z Vietnamu, kdy byly vzorky laboratorně vyšetřeny na přítomnost steroidů, chlorovaných pesticidů a PCB a chemických prvků. Všechny dosavadní vzorky s negativním výsledkem. Druhá akce zaměřená na klamání zákazníků z pohledu označování bude vyhodnocena v nejbližších dnech. Nicméně již dnes lze uvést, že u 4 výrobků z pangase byly zjištěny nedostatky v označení, nešlo však o o ohrožení zdraví. Jednalo se o neuvedení obsahu polyfosfátů na obalu (byť pod limitem) a o zjištěný menší obsah masa než výrobce deklaroval. Pangas je sladkovodní ryba původem z jihovýchodní Asie, odkud se i k nám zmražená dováží. Je charakteristická jemným bílým masem a doznává docela obliby. Pokud by si zákazníci měli dát na něco pozor, tak na cenu, a to v tom smyslu, aby si v případě mrazených ryb za cenu masa nekupovali vodu. Pokud jsou ryby mrazené a nejsou označeny jinak, mohou obsahovat vody do 5 %. Pokud jsou tzv. glazované, což má chránit rybí maso před vysušením chladem, nebo je do nich přidaná voda pomocí přídatných látek, může rybí maso obsahovat vody více. A o tom musí být zákazník informován. Někteří výrobci proto na baleních ryb uvádějí: "Bez přidané vody", zde si zákazník může být jistý, že je zde vody opravdu maximálně do těch 5 %. Takže shrneme-li, ryby u nás uvolňované do oběhu, tj. do tržní sítě, musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, a jak se orgány veterinárního dozoru průběžně přesvědčují, je tomu tak i u onoho pangase!

vyjádření odborníka 29. 02. 2012, 12:46

Chybějící obrázek
prosím autora článku v časopise u Víno a styl, pěstují se rostliny a pangas je ryba, živočich, tedy se chová. Zdržte se takových hrubek. Děkuji.

fanelv 26. 04. 2017, 14:17