Máta - využití v kuchyni


Mátu jistě znáte především v podobě mátového čaje, který si dokážete připravit během pár minut. Stačí natrhat pár lístků čerstvé máty a zalít horkou vodou. Čaj má lahodnou chuť, popíjet ho můžete teplý, ale i studený. Máta je především známá pro svou schopnost uvolňovat ucpaný nos a osvěžit dech. Bylinka obsahuje mentol, který podporuje trávení, dokáže zmirňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny.


Jak připravit mátový čaj?


Jeden sáček čerstvé máty vám postačí na litrovou konvičku čaje. Mátu properte, otrhejte a vložte do konvice, zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat přibližně pět minut. Do konvice můžete přidat citrónovou kůru a dle potřeby osladit medem.

Zkuste mátový čaj i jako kloktadlo k osvěžení dechu nebo jako obklad na podrážděnou kůži.


Mátový sirup


Mátový sirup má široké využití, lze ho užívat po lžičkách při špatném trávení, nebo jako prevence při nachlazení. Příprava sirupu je rychlá a jednoduchá. Natrhejte co nejvíce lístků máty, které rozmixujete nebo nadrobno nasekejte. Zkuste do mixéru přidat nakrájený citrón pro zvýraznění chuti. Místo citrónu můžete přidat lžičku kyseliny citrónové. Rozmixovanou mátu zalijete cukerným roztokem, který připravíte svařením 500 ml vody a 500 g hnědého nebo bílého cukru. Zalitou mátu nechte cca 12 hodin vyluhovat. Poté přeceďte a přelijte do láhve. Pro lepší trvanlivost můžete ještě sterilovat v troubě. Sirup uchovávejte v ledničce.


Mojito


Spoustu lidí si nedokáže léto bez mojita vůbec představit. Mojito je tradiční kubánský nápoj, který vás nejen v létě dokáže skvěle osvěžit. Máta je základní surovinou při míchání mojita. S kombinací kvalitního bílého rumu, třtinového cukru, limetky a perlivé vody si můžete vychutnat tento osvěžující drink, který můžete umíchat během pár minut téměř kdekoliv.


Risotto alla menta (Mátové rizoto)


Mátové rizoto je italský pokrm, který se podává jako příloha k různě upraveným masům nebo jako bezmasý hlavní chod. V Itálii se Risotto alla menta podává jako předkrm místo polévky. Recept je založený na základní připravě italského risotta. Nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na oleji aby změnila barvu, přidejte rýži, a pokračujte v restování. Ryži zalijte cca 700 ml vývaru a nechte vařit. Až bude rýže nasáklá vývarem, stačí osolit a na utlumeném ohni míchat. Poté přidejte rozmixovaný parmezán společně s mátovými lístky a pomalu odspodu promíchávejte.


Využívejte mátu v kuchyni


Přidejte lístky nasekané máty do vašich oblíbených smetanových a sýrových pomazánek. Mátou můžete ozdobit dezerty nebo ji přidejte do těsta. Zkuste kombinovat čerstvou mátu s bramborou kaší nebo ji můžete přidat i do mletého masa.



přidejte na:

17. 12. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář