Mascarpone se hodí nejen do dezertů


Jedná se o čerstvý krémový sýr, který se vyrábí z kravského mléka a poprvé ho ochutnali již v 16. století v Itálii. Většinou se používá pro přípravu sladkých pokrmů - především dezertů. Mascarpone si většina lidí spojuje s pravým italským dezertem - Tiramisu. S mascarpone můžete na dietu zcela jistě zapomenout, neboť má více než 50 % tuku.

Výroba mascarpone


Název je prý odvozen ze španělského sousloví “mas que bueno”, což znamená “víc než jen dobrý”. Jiný zdroj uvádí, že tento krémový sýr získal jméno italského rodu - tzv. “Maschrpů”. Ať tak nebo tak, jde o pravou delikatesu. Bohužel není nijak chuťově výrazný, ale když k němu přidáte ty správné suroviny, vznikne harmonická rovnováha chutí, které ne každý odolá.


Na výrobě mascarpone není nic složitého. Smetana se musí zahřát na vysokou teplotu, přidá se kyselina vinná nebo citronová a díky tomu se pak smetana vysráží. Nechají ji okapat a vznikne čerstvý jemný sýr. Syřidlo se vůbec nepoužívá. Nevýhodou je, že rychleji podléhá zkáze, proto se většinou vyrábí v zimě.


Využití v kuchyni


Můžete si jej zakoupit v malých kulatých vaničkách. Patří mezi dražší potraviny, ale občas si můžete přece zahřešit. Hodí se nejen ke sladkým pokrmům, ale i ke slaným. Ochuťte s ním své oblíbené těstoviny nebo ho přidejte na brambory. Dá se použít do rizota, různých omáček, dipů, ale také k ovoci či zelenině. K mascarpone můžeme doporučit hořčici, kapary, ančovičky, citronovou kůru nebo šťávu a mnohé další.


Zajímavosti


  • Na krabičce je někdy uvedeno, že obsahuje 80 % tuku. Nemusíte se toho děsit. Jedná se o sušinu. Běžné mascarpone má asi 50 % tuku.

  • Je to zdravější náhrada klasického másla. Sice není tak chutné, rozhodně je ale plné výživných látek a proto je zdravější.

  • Možná si říkáte, že když je výroba mascarpone snadná, zvládnete to i vy sami. Domácí mascarpone se vám ale finančně moc nevyplatí a snadné to také mít nebudete. V tomto případě se vyplatí sehnat si ho z obchodu.


přidejte na:

14. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář