Marinování masa - staňte se mistrem


Když víte, že budete grilovat, nestačí maso naložit den předem. Jestli tedy chcete, aby bylo chutné a aby se vám rozpadalo v ústech, musíte vědět jak na to. Máme pro vás několik tipů, kterými všechny zúčastněné ohromíte.


Jednoduchou a rychlou marinádou z oleje a bylinek nikdy nic nezkazíte. Navíc ji můžete použít na všechny druhy masa a dokonce skvěle ochutí i ryby. Ale pokud chcete opravdu zazářit, vše už pak záleží na dalších přísadách, které použijete. Jestliže zvolíte správné přísady, chuť masa to obohatí a rozšíříte si tím i chuťové vjemy.


Je dobré objevovat nové chutě. Takže se nebojte a zkuste v kuchyni více experimentovat. Vždy ale experimentujte s jedním kusem masa, to jen pro případ, že by vám to pak nechutnalo. Také se vyvarujte nevyzkoušeným receptům, když k vám má přijít návštěva. Byli by zklamání hosté a vy určitě také, když budete vědět, že jim to moc nechutnalo.


Ideální doba pro marinování masa


Pokud maso naložíte a necháte ho odpočívat v lednici minimálně 24 hodin, tak docílíte výraznějších chutí a někdy i křehčího masa. Pamatujte na to, aby bylo maso zcela ponořené do marinády. Maso pak vyndejte z lednice 2 hodiny před samotným grilováním. Maso už jen stačí osolit.



Co udělat pro to, aby bylo maso křehčí?


Křehkost masa záleží na mnoha věcech - třeba na plemenu zvířete, na krmivu, pohlaví, způsobu uskladnění či na tom, jestli zažilo stres před porážkou. Jestli máte rádi křehké měkké maso, vyzkoušejte tzv. “stařené” maso, jenž nepotřebuje marinovat. Seženete jej u řezníka či z kvalitní farmy. Křehké maso můžete mít i díky marinádě, která je založená na kyselých ingrediencích. Používá se k tomu ocet, citronová šťáva či jogurt. Někdy se využívá i ananas, tedy přesněji jeho šťáva.


Několik tipů pro nakládání masa


  • Aby se odkapávající olej nepřepaloval na žhavém uhlí, což neprospěje ani chuti masa ani našemu zdraví, doporučuje se používat k marinování láky bez oleje. Oblíbené láky obsahují vodu, cukr, sůl, čerstvé bylinky, česnek a cibuli. Suroviny krátce povařte, směs pak zchlaďte a pak do něj naložte maso. U hovězích žeber tam přidejte spíše zázvor, koriandr, citronovou trávu, chilli či sójovou omáčku.

  • Vepřovou krkovici ideálně naložte do olejové marinády, kterou smícháte z bylinek, česneku, medu a hořčie.

  • U nakládání ryb a mořských plodů používejte jemnější bylinky jako například petrželku, estragon či citronovou šťávu.

  • Marinádu na hovězí maso zkuste připravit smícháním alkoholu s česnekem, přidejte tam i bylinky, hrubozrnný pepř, med či sójovou omáčku a podobně.

  • U kuřecího masa můžete zvolit jogurt s bylinkami a citronovou šťávou.



přidejte na:

21. 07. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář