Tipy na skvělé marinády a dipy ke grilování


Díky správně zvolené marinádě či dipu, povýšíte své pokrmy na vyšší úroveň. Dip je druh omáčky, do níž se namáčí kousky jídla. Nejčastější ingrediencí je majonéza či zakysaná smetana. Marináda je zálivka určená pro nakládání masa, zeleniny, ryb či sýrů. Potraviny by měly být marinované různě dlouho před samotným grilováním. Záleží i na typu marinády. Většina barbecue omáček totiž obsahuje cukr, který lehce hoří. Raději s ním pokrm potírejte až 10 - 20 minut před grilováním. Doporučíme vám ty nejlepší z nejlepších.


Měli byste ochutnat medovo-česnekový dip. 


Je opravdovou delikatesou, která se hodí téměř ke všemu. Rozehřejte si 30 g olivového oleje, posmažte na něm prolisovaný česnek (20 g), nalijte 20 g medu a snižte teplotu na minimum. Nechte vychladnout a nakonec přidejte trochu soli, bílého pepře a 150 g zakysané smetany. Aby to bylo dokonalé, vše dohladka rozmixujte.  



Fazolový dip 

Vás perfektně zasytí. V hrnci si uvařte 200 g červených fazolí tak, aby byly měkké. Nejprve si nakrájejte 100 g anglické slaniny na tenké nudličky a osmažte bez oleje na pánvi. Pěkně dokřupava. Pak tam vhoďte najemno nakrájenou cibuli a smažte asi 10 minut do zlatova.


Dejte k nim i kostky z 1 rajčete a smažte dalších 5 minut. Ještě tam zamíchejte 4 lžíce tomatové omáčky a nechte vařit tak dlouho, dokud dip nezhoustne (5 - 7 minut). Nakonec do něj přidejte uvařené fazole, lžíci majonézy a dle své chuti dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem.  



Jablečná marináda se nejlépe hodí k vepřovým kotletám.


Smíchejte 60 ml 100 procentního jablečného džusu, sůl, pepř, 30 g tmavého cukru, 60 ml sójové omáčky a vhoďte tam i půlku malé cibule, která by měla být nakrájená nadrobno. Naložte do ní kotlety alespoň na 1 hodinu, ale mnohem lepší bude, nechat je odpočívat celou noc.





Tradiční barbecue marináda 

Je ideální k zelenině, masu i rybám. Budete na ni potřebovat 2 cibule (výbornou volbou je šalotka), 1 lžíci medu, 1 lžičku hořčice a dále po 2 lžících přidávejte ocet Balsamico, rajčatový protlak, kečup a worcesterovou omáčku. Dále budete potřebovat 1 lžiku citronové šťávy, nové koření, sůl, černý pepř, vodu a 1 lžičku krupicového cukru.


Najemno nasekanou cibuli si osmažíme na másle dozlatova a pak tam přidáme všechny ostatní ingredience - kromě citronové šťávy, cukru, soli, pepře a nového koření, kterými dochutíme pokrm až nakonec. Vše důkladně promícháme a zalijeme vodou. Vaříme asi 10 minut, aby marináda trochu zhoustla. Na závěr už jen dochutíme.


přidejte na:

30. 06. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář