Makadamové ořechy v kuchyni


Tyto ořechy jsou neskutečně krémovité a jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů vůbec. Dokonce jsou označovány za delikatesu.


Mají podobný tvar jako lískové oříšky, ale jsou mnohem dražší. Skladujte je v papírovém sáčku nebo ve sklenici na suchém a temném místě. Pokud je sáček s oříšky již otevřen, raději je dejte do ledničky. Žluklé makadamové ořechy bohužel většinou poznáte, až je ochutnáte. Jakmile zjistíte, že jsou žluklé, vyhoďte je, abyste se vyhnuli žaludečním potížím.


Jestli si na nich budete chtít pochutnat v syrové formě, musí být opravdu zralé a také je musíte pořádně rozžvýkat, neboť nejsou lehce stravitelné. Kromě přímé konzumace si je můžete připravit na různý způsob.


Vyrobíte z nich snadno ořechové mléko či krém. Nejsou pražené ani se k nim nepřidává sůl, proto je jejich chuť výjimečná a také si uchovají své živiny. Makadamové ořechy se používají i při výrobě různých kosmetických přípravků - například pleťových krému.


Účinky

Obsahují totiž jednoduché nenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Také jsou bohaté na hořčík, vápník, fosfor, železo, flavonoidy a na antioxidanty, kterým vděčíme za odstranění volných radikálů, jenž jsou pro tělo velice škodlivé. Najdete v nich i vitamín A, B1, B2, B3 a E.


Pokud budete makadamové ořechy pravidelně konzumovat, posílíte si tím nejen své srdce, ale dokonce působí i jako prevence proti vzniku rakoviny. Jejich energetická hodnota dosahuje 3000 kJ na 100 g oříšků. Také posílí naši imunitu a podporuje růst svalové hmoty.


Tyto oříšky se doporučují i z toho důvodu, že jsou perfektní potravinou pro mozek - zlepšují koncentraci i paměť. Olej z makadamových ořechů pomáhá zpomalit stárnutí pokožky. Lze ho použít i na smažení či do salátů. Pokud jste alergičtí na lepek, můžete si tuto chutnou dobrotu také dopřát, protože v ní žádný lepek nenajdete.


přidejte na:

07. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář