Libeček lékařský

58813_medium

Před nějakým časem jsem si koupila nově vycházející časopis o potravinách - Svět potravin a velmi mě tam zaujalo pár článků a tak předávám, aby i ostatní kulinářští nadšenci o nic nepřišli.

Až dva metry vysoký libeček má svůj původ v oblasti Středozemního moře. Díky vysoké odolnosti a otužilosti jej nalezneme po celém světě, vyjímkou není ani Skandinávie. Velké vějířovité listy využijete do salátů, polévek a dušených pokrmů.

Kdy pěstovat a sbírat

Libeček patří mezi bylinky, jež se výborně hodí k pěstování v květináčích, nebo v truhlících. Je však důležité pravidelné sestříhávání, protože může dosáhnout značné velikosti. Nejvhodnější dobou ke sklizni je počátek léta, po odkvětu totiž dochází k hořknutí listů. Z rostliny nevyužijete jenom nať s listy, zajímavým zpestřením mohou být i semena. Sklízejte je hned, jakmile dozrají a nechte je zavěšené na suchém a vzdušném místě.

Účinky na zdraví

V lidové medicíně je libeček využíván u zažívacích obtíží (nadýmání a pálení žáhy). Pomáhá při nemocech močových cest v boji se záněty. Silné močopudné účinky napomáhají vylučování nežádoucích solí a tím k prevenci ledvinových kamenů. Tyto účinky jsou však přínosem, jen pokud vás netíží ledvinové problémy. Opatrné při konzumaci by měly být i těhotné ženy.

Zajímavosti

  • Díky typickému aroma, které připomíná známé polévkové koření, je často nazýván maggikořen
  • Pojmenování libeček pochází z latinského slova ligusticum podle Ligurie v Italii, kde je libeček velmi rozšířen
  • Vložíte-li lístky libečku do bot, zabráníte nadměrnému zápachu.
  • V anglicky mluvících zemích je nazýván lovage. Pravděpodobně se jedná o odvozeninu z anglického slova love - láska

Využití v kuchyni

Libeček chutí připomíná celer, a to jej předurčuje k podobnému využití. Pěkné, zdravě zelené mladé listy omyjte a použijte jako přisadu do salátů nebo spotřebujte podobně jako listy špenátu. Skvělé ochutí brambory a pokrmy z nich. Vyzkoušejte přidat libeček do bramborové kaše nebo do bramboráků- Chybou nebude ani přidání lístků do polévek, omáček nebo marinád. Jednoduchou marinádu získáte smícháním bílého jogurtu, soli, pepře, libečkových listů a olivového oleje. Vložíte-li nať s lístky do tmavé láhve s litrem jablečného octu, získáte výtečný ocet do dresinků. V chladu a temnu vydrží tři týdny. U libečku je třeba dbát na dávkování - výrazné aroma lehce přebije chuť ostatních surovin.

přidejte na:
Ellis

11. 08. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
JanaB
Libeček se nedá pěstovat v truhlíku. Potřebuje více místa pro kořen. Totéž platí pro květináč, pokud ho máte menší jak 10 litrů. Mám ho na balkoně ve velkém kýbli a zrovna moc se mu tam nelíbí. Na zahrádce mám krásný, na balkoně sotva poloviční. Každé jaro raději sázím na balkon novou mladou sazenici. U libečku je nutné květenství hned odstranit, tak můžete natě otrhávat až do mrazů. Rostlina patří na zimu ven na mráz, pokud jí necháte přes zimu doma na okně, tak většinou zahyne. Jak je to myšleno - spotřebujte podobně jako listy špenátu?

JanaB 26. 10. 2011, 03:51

Chybějící obrázek
Není to pravda, libeček je možno pěstovat ve větším truhlíku. A že to jde, je potvrzeno i například zde <a href="http://www.nasehobby.cz/libecek-dobry-do-bot-i-do-polevky/">http://www.nasehobby.cz/libecek-dobry-do-bot-i-do-polevky/</a> (p. Novotný)

Šéfredaktor 17. 05. 2012, 09:03

Chybějící obrázek
"Jen bychom měli počítat s tím, že libeček potřebuje víc místa, víc živin a víc vody než další vesměs suchomilné koření, které se ze Středomoří za naše okno přestěhovalo." To víc místa nevypadá na typický truhlík:)

Net 08. 04. 2013, 14:40