Lepší využití surovin

Moje babička tvrdívala, že jídlo je dar a máme si ho vážit. Vždy ji zlobilo, když jsme byli jako děti mlsné, byť nám "milovaným vnoučatům" to přehlížela do určité míry a pak povídala o tom, jak sama zažila hlad. Později i poukazovala na zbytečné plýtvání a já nyní přicházím na to, že to není o nemístné šetrnosti, ale o tom, že v kuchyni se dá skutečně zužitkovat spousta věcí, které se zbytečně vyhazují nebo vylévají, třeba vodu z květáku po uvaření nevylévám, ale nechám ji na základ zeleninové polévky nebo houby, když zamražuji, nechám jen přejít varem a scedím-vodu opět nechám do polévky nebo na podlití masa a takových různých vylepšení zná určitě každý z nás víc, jen se o ně podělit. Kolikrát něco považujeme za normální a tak se o tom nezmiňujeme.

přidejte na:

21. 09. 2010


Další články

Přidat komentář
Ajaja
A třeba okrájené "tlusté", šlachy a blanky, kosti... to vše schovám a jde-li o hovězí, šup s tím do vývaru (pak to slupne pes), jde-li o vepřové, šup s tím k pečenému masu (a pak to slupne pes)... I voda z uvařených brambor je výborná na zalití kvítečků... Tvrdé rohlíky na strouhanku (případně labutím), tvrdý chléb na kostičky a opéci jako krutonky a šup s nima do polévek.... Že jsi měla stejnou babičku ? :-))))

Ajaja 22. 09. 2010, 19:01

Chybějící obrázek
No vidíš a nápady už se hrnou. Jó babičky, to je škola a navíc ještě teta pamatující první republiku-té vděčím za mnoho.

22. 09. 2010, 21:20