Laskavec - obilovina třetího tisíciletí

Amarant je jednoletá rostlina patřící do čeledi Amaranthaceae, jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Laskavec pěstovali již před třemi tisíciletími Mayové, Inkové a Aztékové. Byl pro ně posvátnou plodinou, proto jej nazývali zlatým zrnem. Některé druhy amarantu se pěstují v Asii a Africe jako listová zelenina.

43018_medium

Pseudocereálie

Díky svým dietetickým vlastnostem je označován obilovinou třetího tisíciletí. Laskavec nepatří do čeledi trav jako všechny obiloviny, ale svým složením a způsobem použití se obilovinám podobá. Z tohoto důvodu je laskavec řazen do skupiny pseudocereálií. Mezi pseudocereálie patří také pohanka. Ve srovnání s cereáliemi má vyšší biologickou hodnotu, což je způsobeno vyšším obsahem bílkovin, tuků, některých vitaminů, vlákniny a minerálních látek.

Jaké látky laskavec obsahuje?

Biologická hodnota bílkovin obsažených v amarantu je vyšší než u obilovin a to proto, že obsahuje více esenciálních aminokyselin, zejména lysinu. Amarantová mouka obsahuje až třikrát větší množství lysinu než mouka pšeničná. Tuk obsažený v této rostlině není na škodu, zastupují jej převážně zdraví prospěšné polyenové mastné kyseliny. Olej z laskavce je díky svému složení užíván jako dietetikum a jako složka umělých výživ. Konzumace oleje je účinná v boji se stresem, zvyšuje odolnost vůči infekcím u osob se slabým imunitním systémem, u osob se zvýšenou psychickou či fyzickou zátěží, u sportovců a osob v rekonvalescenci. Semena amarantu jsou opravdu bohatým zdrojem minerálních látek. Najdeme v nich draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, síru, zinek, mangan, měď a železo. Dokonce byl v semenech prokázán obsah stopových prvků křemíku a niklu. Pokud srovnáme amarant s pšenicí, ovsem, rýží, kukuřicí a sójou je mnohem lepším zdrojem vápníku, železa, a sodíku. Obsahem fosforu, hořčíku a zinku se rovnají. Ovšem využitelnost minerálních látek z laskavce je nízká, což je způsobeno přítomností látek, které minerální látky váží do komplexů obtížně využitelných lidským organismem. Významný je také obsah vitaminů v semenech. Především jde o vitaminy s antioxidační funkcí ( vitamin E, C, A ). Ve srovnání s ostatními cereáliemi je zde vysoký obsah niacinu a vitaminu B2.

Laskavec neobsahuje lepek

V amarantu nenajdete ani stopu po lepku, proto je určen k výrobě produktů, které jsou vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, tedy s celiakií. Díky vysokému obsahu složených cukrů a vlákniny se doporučuje jako doplněk stravy pro osoby trpící obezitou. Laskavec uvítají také diabetici, vegetariání, vegani a makrobiotici.

Konzumace amarantových semen

Semena lze konzumovat celá nebo častěji rozemletá na mouku, která je tedy výhradně celozrnná. K výrobě pečiva z amarantové mouky je nutné přidávat mouku pšeničnou, aby bylo pečivo pro spotřebitele senzoricky přijatelné. Semena se dále používají pro výrobu müsli, pokud jde o tepelnou úpravu tak pro výrobu popcornu.

přidejte na:
Kate

11. 10. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář