Laskavec - co se za tímto názvem skrývá?

Laskavec alias amarant


Říká se mu také sloní ucho a byl objeven už před 8 000 lety. Je to prý dávná obilovina Aztéků. V dnešní době je největším pěstitelem laskavce Čína, ale pěstuje se i v Mexiku či Střední Americe.


Semínka této obiloviny jsou malá, hodně se podobají sezamovým semínkům. Jsou zbarvená ve žlutých a smetanových odstínech a chutnají sladce a taky trochu po oříšcích. Pokud semínka tepelně upravíte, budou krásně křupavá.


Jak prospívá našemu zdraví?


Hádejte, která obilovina má největší obsah proteinů? Je to amarant, samozřejmě. Kromě toho navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, kterou ostatní obiloviny postrádají. Také má ze všech obilovin největší množství vlákniny. Laskavec neobsahuje lepek, takže je vhodný i pro celiaky.



Laskavec stejně jako oves jsou označovány za “krále požíračů cholesterolu”. Takže jestli vám nechutná oves či na něj máte alergii, můžete vyzkoušet laskavec, který má stejné účinky a chutná mnohem lépe. Je bohatý na železo, vápník, hořčík a kyselinu listovou.


Také obsahuje skvalen. Jedná se o nenasycený uhlovodík, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a doporučuje se i při léčbě rakoviny. Skvalen totiž pomáhá zastavit zásobování nádorů krví. V tomto případě pomáhá i olej ze žraločích jater, ale ty mají jen 1 % skvalenu. Kdežto amarantový olej má mnohem větší množství skvalenu (8 %).



Laskavec v kuchyni


Amarant seženete běžně v obchodech se zdravou výživou, ale najdete jej i v některých obchodních řetězcích. Můžete si dokonce vybrat z amarantové mouky, semínek, vloček či pukanců (pufovaná semínka). Dají se konzumovat i jeho listy, které se mohou přidat i do zeleninových salátů.


Z amarantu si můžete připravit i báječné ovocné džemy. Lze s ním zahustit polévku nebo si jej můžete přidat do jogurtu či müsli. Osmažená semínka vám poslouží místo strouhanky při obalování masa. Dejte si však pozor, protože vám budou na pánvi pukat a praskat. 

Laskavec se využívá i jako alternativa rýže nebo se z něj dají připravit i lahodné sušenky.


přidejte na:

05. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář