Kvalitní paprika

Na českém trhu je na výběr mnoho různých druhů paprik a také ochucených paprikových kořenících přípravků. Pro laika je docela obtížné si vybrat nebo poznat opravdu kvalitní papriku, protože pravděpodobně netuší podle jakých kritérií kvalitní papriku poznat, popřípadě od koho si nechat poradit. V článku je několik základních rad a informací, jak by se měl zákazník ve výběru paprik orientovat.

24764_medium

Odkud pochází paprika

Rostlina pochází z Jižního Mexika, poté byla Španělany převezena do Španělska a nakonec se dostala do Maďarska, kde byla zdomácněna. Rostlina je jednoletá, asi 1 metr vysoká, její listy jsou dlouhé a špičaté. Červené duté plody se vyvíjejí z květů papriky. Paprika je tím ostřejší, čím více má dělících stěn a semen.

Jak poznat kvalitní papriku?

Základním označením kvality papriky je zkratka ,,ASTA,,. Tato zkratka označuje barvivost a chuť. Pokud jde o méně kvalitní papriky značí se 40 ASTA. Jejich barva je vybledlá a při použití v kuchyni zanechávají pouze červené tečky. Ani jejich vůně a schopnost obarvení pokrmů není příliš kvalitní. Stupnice ASTA pokračuje čísly 60, 80, 100, 120, 140, 160 ASTA. Všechny tyto označení znázorňují kvalitu, barvivost a chuť papriky. Nejkvalitnější a nejdražší bývají papriky s označením 140 a 160 ASTA. Při koupi těchto paprik máte zaručenou kvalitu.

Paprika lahůdková sladká 140 ASTA

Tato paprika reprezentuje fantastickou chuť, barvu a aroma. Již při sklizni se dbá na co největší kvalitu sklízených červených paprik. Papriky se zbavují semínek, stopek a slupek. Celý proces výroby je završen sušením teplým vzduchem a mletím kvalitních paprik. Jak lahůdkovou papriku s označením 140 ASTA poznáme? Je pro ni charakteristická krásná tmavě červená barva. Pokud ji protřeme v dlaních či mezi prsty, tak nádherně barví a má výraznou vůni a chuť papriky. K obarvení a aromatizaci jídla, stačí přidat naprosté minimum a úspěch je zaručen.

Uzená paprika 100 ASTA
Papriku s tímto označením můžeme nazvat delikatesou. Pokud ji přidáme do jídla, dáme jídlu šmrnc a vůni po uzené paprice. Uzená paprika se vyrábí dvěma způsoby. První způsob spočívá v přidání tekutého kouře do klasické mleté papriky. Při použití druhého způsobu dochází k uzení papriky samotné, která se potom mele. Takto vyrobená uzená paprika je kvalitnější. Finančně a časově náročnější je výroba klasické uzené papriky, bývá tedy v konečné fázi malinko dražší než paprika, která je doplněna o tekutý kouř. Konečný výsledek je ovšem téměř k nerozeznání.

24765_medium

Paprika pálivá 100 ASTA

Výroba pálivé papriky je totožná s výrobou papriky sladké. Rozdíl spočívá v tom, že se mele z pálivých lusků. Pálivost papriky se označuje pro stupnicí SHU.

Paprikové koření

Paprikové koření a paprikové kořenící přípravky se těší v české kuchyni velké oblibě. Lze je přidávat do polévek a nebo se používají jako základ pod maso či guláše. Jejich obliba při vaření stoupá. Je pravidlem, že by měly být vyrobeny z kvalitních surovin, což zaručuje kvalitní chuť, plnou vůni a barvu.

Co svede paprika?

Toto koření povzbuzuje krevní oběh, vzhledem k obsahu antioxidantů chrání před působením volných radikálů. Obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin C, čímž posiluje imunitní systém. Paprika také napomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Velmi významný je obsah kapsaicinu v paprice, který má protizánětlivé účinky, potlačuje bolesti a je vhodným doplňkem při léčbě artritidy.

Pro sRecepty.CZ pozměnila Kate

Zdroj:  www.levnekoreni.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

31. 05. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář