Kukuřice - dodává energii a odbourává stres


Zajišťuje nám přísun důležitých látek, energie a obohatí většinu jídel. Není jen zeleninou, ale i obilninou (stejně jako třeba pšenice). Můžeme ji zařadit do jídelníčku i dětem. Kukuřici lze zpracovat různými způsoby.


Původ


Nejdříve se vyskytovala v Americe, přesněji v Peru. Můžete ji použít na cokoliv, například jako krmivo pro dobytek, dá se využít i ve zpracovatelském průmyslu, vyrábíme z ní biopaliva, či používáme k vaření. Kukuřice se také používá při výrobě škrobu či lisování oleje. Určitě také všichni znáte popcorn, který si dopřáváme nejen v kinech.


Obsah kukuřice


Obsahují velké množství vitamínu B, B1, B3, kyseliny B5 a B9 (pantotenová, listová), železo, zinek, mangan, hořčík, selen a další. Samozřejmě obsahuje určitý podíl cukrů, jenž je prospěšný pro vitalitu člověka. Dále jsou tu obsaženy i bílkoviny, vláknina, nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky, které napomáhají správnému okysličení, pro udržení hladiny hormonů a jsou zásadním pomocníkem pro tvorbu krve.


Její použití


Kukuřice se dá jíst syrová, vařená (i v páře), grilovaná či jinak upravená - kukuřičná mouka, krupice, kukuřičné lupínky, …). Pokud je to vaše oblíbená zelenina, doporučuje se nejíst kukuřici večer, kdy se už hůře tráví a cukr, jenž je v kukuřici obsažen, se špatně vstřebává a zbytečně se pak můžete cítit “nafouklí”. Pokud jste si oblíbili popcorn, je to zdravější forma než smažené chipsy. Hodně se používá v asijské či mexické kuchyni, nebo ji můžeme použít jen na dozdobení jídla či jako přílohu. Osolte ji až na talíři, když ji vaříte, nikdy nesolte vodu. Zrnka kukuřice pak nebudou tolik tvrdé.


S čím nám pomůže?


Kukuřice má vliv na plodnost a potenci a napomáhá k rychlejšímu metabolismu (látkové přeměny). Pokud jste alergičtí na lepek, můžete si kukuřici dopřát i vy, je totiž bezlepková, proto je pro všechny celiaky nejen vhodnou, ale přímo nezbytnou potravinou. Výrazně pomáhá zlepšovat mozkovou činnost, navozuje nám lepší náladu, zabraňuje stárnutí, lépe se po kukuřici soustředíme, obrňujeme se trpělivostí a podporuje správnou funkci srdce. Někde se dočtete, že je výbornou potravinou, která vám pomůže s hubnutím, ale pozor na ni. Kukuřice má vysoký obsah cukru a vyšší energetickou hodnotu. Pro porovnání má 10x více kalorií než třeba salátové okurky.


přidejte na:

16. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář