Jedlé květy


Květiny jsou nejen dekorativní, ale i velmi chutné!


To, že květiny zkrášlují domov a zahradu, známe všichni. Ale věděli jste, že některé květy můžete i jíst? Květy, které se dají jíst, se používají podle intenzity chuti a vůně, aby jídlo doplnili. Kterým květům bychom se měli vyhnout?


Pokud byste je chtěli vyzkoušet, pamatujte si, že nikdy nesmíte jíst květiny, jenž se pěstují pomocí pesticidů. Také musíte vědět, jak rozlišit jedlé druhy květin od těch ostatních (nejedlé, jedovaté). Povadlým květinám nebo uzavřeným či vybledlým květům byste se měli také raději vyhnout. Když budou květy nedozrálé či naopak přezrálé, budou mít chuť nahořklou a trpkou.


Nejlepší bude, když je utrhnete až těsně před přípravou jídla. Začátečníci by měli ochutnávat v malém množství, pro případ, že byste na ně byli alergičtí. Kromě dochucení jsou květy prospěšné zdraví. Například měsíček lékařský vám ulehčí trávení a zmírňuje dopad volných radikálů. Sedmikráska je bohatá na vitamíny a minerály. Prý dobře prospívá vašemu zraku a zlepšuje dýchání.


Květy, které raději nezkoušejte!


Konzumací nesprávných květin se můžete i otrávit. Některé jsou jedovaté i na dotek. Můžou vás potom potrápit silné a nepříjemné zažívací potíže - zvracení, křeče, bolesti žaludku a další. Pokud přesně nevíte, jaký je to druh, raději si nechte poradit. Určitě se vyhněte šalvěji, verbenu, narcisu, lobelkám, azalce, rododendronu, hrachoru a oleandru.


Jaké květy tedy můžete ochutnat?


Existuje jich více, ale těmi nejoblíbenějšími jsou růže, levandule, fialky, orchideje, karafiáty, měsíčky, macešky, bezové květy, sedmikrásky a pampelišky. Levandule skvěle doplní chuť dezertů, zmrzliny, čokolády nebo také ovocných salátů. Někdy se přidává květ levandule i do šampaňského či sorbetu. Fialky třeba nádherně dozdobí masové pokrmy či chlebíčky a jednohubky.


Květinou, jenž je nejznámější ozdobou, je růže. Výrazné barvy okvětních lístků vám oživí saláty, sorbety a poslouží i jako dekorace do ovocných nápojů. Růžové okvětní lístky se dají také nakládat. Namočte je do bílku a následně obalte v moučkovém cukru. Stačí je nechat jeden den uschnout a pak s nimi ozdobíte dort či puding. Sedmikrásky se hodí nasekat do salátu a pampeliška přidaná do rýže vás okouzlí.


přidejte na:

18. 04. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář