Je vám zima? Máme pro vás zahřívací jídelníček

Když je nám zima, automaticky si u stánku objednáme svařené víno. Nepřemýšlíme nad tím, činíme to instinktivně a blaženě očekáváme vlnu tepla po těle. Nejen červené víno, ale třeba také křen, vajíčka či kari mají tu bohulibou vlastnost, že nás dokážou vnitřně prohřát. Teď, když už se prakticky půl roku v kuse skrýváme v zimních kabátech, je ideální čas na to je vyzkoušet. 

 
Je vám zima? Máme pro vás zahřívací jídelníček
O tom, že každá potravina má jiné termoregulační vlastnosti, věděli už naši předci. Asi největší prostor jim věnuje čínská medicína. Nemusíte být ovšem její zapálení vyznavači, některé typy vám prostě jen přijdou vhod. Například proto, že díky teplému efektu, vám bude stačit menší porce a zbytečně nebudete tělo zatěžovat nadměrným množstvím kalorií. Navíc ochlazený organismus nedokáže tak efektivně spalovat tuky (i proto vede sport k hubnutí). 
 
Obohaťte svůj jídelníček o potraviny, které zahřejí. Jak vidíte, nejde o žádná exotická jídla. Dají se úplně jednoduše zařadit do každodenní stravy. 
 
Obiloviny: pohanka, jáhly, sladká rýže
Maso: kuřecí, skopové, kuřecí a hovězí játra, jehněčí a hovězí ledviny, ale také garnát a úhoř Mléčné výrobky: kozí a ovčí mléko, plísňový sýr, máslo, slepičí vejce 
Ovoce: broskve, třešně, maliny, datle
Zelenina: pórek, česnek, křen, chřest, pažitka, cibule, chilli papričky 
Ořechy: vlašské očechy, slunečnicová semena, mák 
Koření: zázvor, skořice, badyán, bazalka, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech, chilli, kari, vinný ocet a hořčice 
Nápoje: „tvrdý“ alkohol, červené, švestkové a rýžové víno, káva, zázvorový čaj
 
 
 
Je vám zima? Máme pro vás zahřívací jídelníček
Z této bohaté nabídky si snadno připravíte velice chutná rychlá jídla. Důležité je, abyste se při přípravě pokrmu nevyčerpali a energii a teplo z jídla využívali postupně. Samozřejmě dlouhá zima a chladné jaro přejí teplé kuchyni. Zapomeňte ale na těžké jídlo o mnoha chodech, po kterém se dokážete maximálně svalit na gauč. Na to přece zahřátí jídlem nepotřebujete. 
Místo toho vyzkoušejte omáčky jednoduché na přípravu. Zeleninové saláty s pikantní zálivkou s „teplým“ kořením, ke kterým si přikousnete aromatický sýr a zapijete sklenkou červeného vína.
 
Teplé jídlo a asijská kuchyně plná exotiky – to je geniální kombinace. Zvlášť v době, kdy je na trhu k dostání spousta kvalitních pochutin, které vaše jídlo v minutě ozvláštní, ale na druhou stranu jeho chuť nepřekryje chemie a umělá ochucovadla. Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte například produktovou řadu omáček od firmy Spak. Najdete tam jednak omáčky Asia jako je svěží Szechuanská či Sladkokyselá, ostrá krémová Kari, slaďoučká Kokos kari nebo klasická „čína“ – Čínská omáčka s houbami. Všechny jsou vyrobeny z prvotřídních surovin a neobsahují žádné umělé konzervanty. Stačí je jen krátce prohřát na pánvi s masem, zeleninou či rýží a během pár minut máte na stole teplé vyvážené jídlo vonící exotikou.
 
Je vám zima? Máme pro vás zahřívací jídelníček
Na letní pikniky to zatím ještě není, ale pokud se už nemůžete dočkat jarního grilování, připravte si masíčko doma v troubě a vyzkoušejte k němu omáčky od Spak. Z těch zahřívacích mají v nabídce Česnekovou, Křenovou i Curry. Můžete je použít i jako dipy ke krekrům či nakrájené zelenině. V zimě vás také výborně zahřeje ketchup Ultra Hot. Pálivé chilli papričky mu dodávají patřičnou ostrost. Jsou totiž 100krát pálivější než feferonky. Takový ketchup dodá grády každému jídlu a ještě se u něj zapotíte.
přidejte na:
Šéfredaktor

08. 04. 2013


Další články

Přidat komentář